Befejeződött az Omninvest-vizsgálat

Befejeződött a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata az Omninvest Oltóanyaggyártó Kft.-nél. Cserháti Péter egészségügyért felelős államtitkár aztmondta, a jegyzőkönyv véglegesítése után további intézkedések várhatók: a kormányzat átgondolja az állam és az oltóanyaggyártó cég kapcsolatát, a kormányt ugyanis 15 évre szóló szerződés köti a céghez.

Az államtitkár előtt már ismert a cég tulajdonosi háttere is, ám a neveket ezúttal sem osztotta meg a nyilvánossággal, csak annyit jegyzett meg, hogy valamennyien magyar állampolgárok. Az államtitkár részletekről egyelőre nem beszélt.

A titokzatos tulajdonjogú és tavaly nyárig ciprusi offshore cégként nyilvántartott Omninvest vezetői júniusban jelentették be, hogy átalakítják a magyar influenzaoltóanyag-gyártó cég tulajdonosi szerkezetét. Akkor az okokról csak azt mondták, hogy terhessé váltak számukra a Cipruson bejegyzett tulajdonos valódi személye körüli találgatások. Ezért a menedzsment úgy döntött, hogy a Stumpert nevű offshore cég 98 százalékos tulajdonhányadát új piaci szereplő fogja megvásárolni. A tranzakcióval az Omninvest egy Romániában bejegyzendő új cég tulajdonába került, a romániai cégen pedig az öt magyar ügyvezető osztozott egyenlő arányban. A teljes névsort azonban nem hozták nyilvánosságra, mindössze Laczkó Tamást, aki addig is tulajdonos volt, és Zimonyi Ferenc ügyvezetőt nevezték meg.

A kormányváltás után a hazai influenzaoltásokat gyártó cég ellen két eljárás kezdődött párhuzamosan. Egy magánszemély még nyáron tett feljelentése nyomán az ügyészség rendelte el az egyiket (ebben az Omninvesten kívül még számos más cég is érintett), s ezzel párhuzamosan a saját hatáskörében a VPOP is elindított egy nyomozást. A KEHI az előző kormány H1N1 elleni védekezéssel összefüggő gyakorlatát vizsgálta, és eközben bukkant szabálytalanságokra az Omninvestnél. A cég a KEHI vizsgálatának kezdetén visszafizette a 2006-ban az államtól kutatásfejlesztésre kapott kétmilliárd forintot.

Az államtitkár bejelentette azt is, hogy kiürítik az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet raktárait. Jelképes áron, mindössze ötforintos dobozáron vásárolhatnak a kórházak az influenza-világjárvány kapcsán felhalmozott állami stratégiakészletből vírusellenes gyógyszereket, antibiotikumot, fecskendőket, infúziós szerelékeket, maszkokat.

Kiürítik az állami stratégiaikészlet-raktárakat
Kiürítik az állami stratégiaikészlet-raktárakat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.