Ez itt Budapest, építsen, amit csak akar

A fővárosi önkormányzat többé nem kívánja befolyásolni a beruházások építészeti megjelenését. A költségvetési radír kitörölte a tervtanácsot és az építészeti nívódíjat is.

A fővárosi önkormányzat lemond az utolsó kontroll lehetőségéről is Budapest építészete felett. Az idei költségvetés január közepén elfogadott koncepciójában ugyanis egyetlen fillért sem biztosít a Fővárosi Tervtanács működésére. De nem támogatja többé a Budapesti Építészeti Nívódíj odaítélését sem. Így Budapest vezetése egyetlen lépésben veszíti el a városban megvalósuló beruházások építészeti minőségének befolyásolási, illetve utólagos elismerési lehetőségét. Így szabaddá válik az út a belvárosi „léghajót” álmodó Csipak Péter, illetve a többi városátrendezéssel felérő beruházás előtt.

– Az elmúlt évben csaknem száz tervről, köztük a Szépművészeti Múzeum bővítéséről, Zugló új kerületközpontjáról, vagy éppen a kelenföldi iszlám központról mondott véleményt a Fővárosi Tervtanács – emlékeztet Bálint Imre, a Budapesti Építész Kamara elnöke –, nem egy esetben lényeges változtatásra bírva rá a beruházót az építészeti minőség emelése érdekében.

Mindezt féllegálisan. Beleznay Éva főépítész lemondását követően ugyanis nem volt, aki formálisan összehívja a szakmai grémiumot, így a fővárosi ítészek a Központi Tervtanáccsal közös üléseken vitatták meg a befektetői-tervezői elképzeléseket. Főépítész azóta sincs. Pályázatot sem írtak ki a posztra. A feladatot részben Kerekes György, az újonnan alakult Városépítési Főosztály élére nemrégiben kinevezett főosztályvezető látja el, és Bálint Imrével már meg is kezdte az egyeztetést a hogyan továbbról.

A BÉK elnöke Tarlós István főpolgármesterrel is szívesen egyeztetett volna, de a városvezető két hónapja nem tudott időt szakítani a beszélgetésre. Így az elnök a koncepció elfogadása után levélben hívta fel a figyelmét a tervtanács felszámolásának következményeire, és egyúttal felajánlotta, hogy felkér negyven Kossuth- és Ybl-díjas építészt a zsűriben való díjazás nélküli részvételre. Bálint Imre bizonyos abban, hogy minden ülésre meglesz a szükséges létszám. A terembérleti díjat pedig talán ki tudja gazdálkodni a főváros. A nívódíj zsűrijét szintén bérmentve „szállítja” a kamara, a díjakhoz szponzorokat keresnek. Bár főépítész híján már tavaly sem osztották ki a díjat.

A Zeppelin-ház látványterve
A Zeppelin-ház látványterve

De a kamara elnöke a fentieknél is nagyobb bajnak tartja a magyar uniós elnökség egyik fő attrakciójának szánt Duna-stratégiához tartozó „Partraszállás” projekt törlését. A folyó 42 kilométeres fővárosi szakaszának rendezését célzó, koncepció szintű előkészítő munkára 147 millió forintot költöttek tavaly. A munka le is zárult, az idei évre a nemzetközi építészeti tervpályázat kiírása és az összegzés maradt. Bálint Imre szerint ehhez még 80-100 millió forintra lett volna szükség.

A főváros azonban pénzügyi válsághelyzetre hivatkozva minden „nem kötelező” feladatot kiirtott a költségvetési koncepcióból. A jelenlegi elképzelések szerint hatmillióval csökken a főépítészi iroda büdzséje, és a tervtanács mellett nem jut pénz a városrehabilitációs programra, illetve a városfejlesztési koncepció és stratégia felülvizsgálatára sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.