Martonyi már a médiatörvény felülvizsgálatáról beszél

Miközben az Európai Uniónak valóban szüksége lenne hatékony elnökségi munkára a gazdasági válság hatásainak kezelésére, a magyar médiatörvény körüli vita árnyékot vet e diplomáciai tevékenységre. Ezért mondta tegnap José Manuel Barroso bizottsági elnök Schmitt Pál államfőnek, hogy jobb lenne mihamarabb feloldani a feszültséget. Martonyi János külügyminiszter már a törvény felülvizsgálatáról beszélt.

Sorsdöntő pillanatban vette át az Európai Tanács soros elnökségét Magyarország – mondta szerda délutánJosé Manuel Barroso bizottsági elnök. S tárgyalópartnere Schmitt Pál köztársasági elnök is úgy fogalmazott, hogy „a jóisten és az EU által ránk testált” történelmi esélyt ki kell használni Európa megerősítésére. Az ismert program főbb elemeinek – gazdasági kormányzás, energiapolitika, romastratégia – felsorolása után azt válaszolta Barroso elnök lapunknak a médiatörvénnyel kapcsolatos kérdésére, hogy Magyarországnak meg kell mutatnia: élni tud ezzel az esélylyel, s bizonyítja, hogy elkötelezett az uniós értékek mellett. Kérdésünknek azon részére, vajon konkrét változtatásokat vár-e a bizottság a pénteken elküldött levelében foglaltakra, Barroso azt felelte, nem kíván elébe menni a döntésnek, várja a választ, és az azt követő konzultációk eredményét. Hozzátette: a végrehajtó testület Magyarország esetében éppúgy jár el, mint más tagállamokéban, és az információkérés és az egyeztetés a szokásos folyamat.

Schmitt Pál és José Manuel Barroso
Schmitt Pál és José Manuel Barroso

Reagálva a feltett kérdésre, Schmitt Pál utalt rá, hogy „az egyik magyar napilapban (a Népszabadságban – a szerk.) megjelent” Neelie Kroes levele, vagyis mindenki láthatja, a törvény mely részeivel kapcsolatban merültek fel kétségek. Biztos benne, hangoztatta, hogy határidőre elkészül a magyar magyarázat, s kijelentette:Magyarországon maradéktalanul érvényesül a sajtószabadság, s hogy ez így legyen, korábban sokan adták életüket is. Barroso megjegyezte, a sikeres elnökség érdekében fontos lenne a feszültség feloldása.

A jövő hét elejéig kell várni a feszültség oldásának első kísérletére, vagyis a magyar kormány a kéthetes határidő lejárta előtt elővezeti érveit – ezt ígérte Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, akit szerdán az Európai Parlament szabadságjogi bizottsága hallgatott meg az uniós elnökségi programról. Ám néhány képviselő folytatta a Strasbourgban a múlt héten megkezdett vitát, hiszen többen úgy ítélik meg, hogy a bizottság végre elszánta magát a határozott fellépésre, amikor három ponton súlyos kétségeinek adott hangot a magyar törvény uniós megfelelőségét illetően, s a regisztráció és a kiegyensúlyozott újságírás aránytalan követelményét öszszefüggésbe hozta az alapjogi charta érvényesülésének csorbulásával. Navracsics beszámolója során a kiegyensúlyozottság magyar értelmezésével próbált érvelni.

Brüsszeli külföldi tudósítói körökben egyébként tarthatatlannak vélik a magyar álláspontot a törvény európai jellegét illetően, s arra számítanak, hogy a bizottság véleménye kerekedik felül.

Bár Orbán Viktor a néppárti vezetőkkel folytatott kedd esti megbeszéléséről érdemi részletek nem szivárogtak ki, értesüléseink szerint a kormány abban bízik, hogy még az arany középútra terelheti a médiatörvény egyeztetését. Kész lesz változtatásokra: például a külföldi székhelyű műsorszolgáltatók büntetésének menetén nyilván módosítani fog. A másik két kérdésben viszont kompromisszumra törekedne.

Erre egyértelműen utalt szerda este Martonyi János külügyminiszter, aki lényegében a magyar tárcavezetők változó teljesítményekkel teli parlamenti meghallgatásának sorát zárta. Nemzetközi tájékoztatóján a sorozatos kérdések nyomán kifejtette: a törvényt felül kell vizsgálni, s meg kell találni a mindenki számára megfelelő megoldásokat. Emlékeztetett rá, hogy decemberben arra kérte a bírálókat, olvassák el a törvényt. Most arra ösztönözne, hogy tanulmányozzák Kroes biztos „útmutató jellegű" levelét, amelynek kifogásait nyilvánosságra kerüléséig a magyar kormány hivatalosan technikai jellegűeknek minősített.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.