Három halottja már van az idei influenzának

Már három halottja és több mint másfél száz kórházi kezelésre szoruló betege van az idei influenzajárványnak. A legtöbb influenzaszerű tünettel küszködőt a nyugati országrészben regisztrálták eddig. Még most sem késő oltást kérni, a háziorvosoknál félmillió ingyenes oltóanyag van.

Egyetlen hét alatt másfélszeresére ugrott a háziorvosoknál magas lázzal, hurutos tünetekkel jelentkezők száma. Noha az orvoshoz fordulók alig több mint tizede bizonyul valódi influenzásnak, aki viszont elkapja a betegséget, nehezen küzdi le. A járványügyi adatok szerint a leggyakrabban a gyerekek és a fiatal felnőttek esnek ágynak. A tíz évnél fiatalabb betegek aránya, valamint a kórházi kezelésre szorulók száma egyetlen hét alatt megkétszereződött. Intenzív osztályon 27 beteget ápolnak, közülük tizennégyen kerültek lélegeztetőgépre. Az Országos Epidemiológai Központ legfrissebb adatai szerint az idei influenzával eddig három haláleset hozható összefüggésbe: az utóbbi hetekben egy 38 éves férfi halt meg, az ő szervezetében H1N1 vírust találtak, a másik két halott hatvan évnél idősebb volt, az ő szervezetükben az influenza B vírusát mutatták ki a vizsgálatok. Mindhármójuknak volt olyan krónikus betegsége, amely az influenza szempontjából fokozott rizikót jelent.

A járványügyi szakemberek szerint még most sem késő a veszélyeztetett csoportba tartozóknak elmenniük a háziorvoshoz a térítésmentes védőoltásért. Az ÁNTSZ adatai szerint félmillió még felhasználatlan ampulla van a háziorvosoknál abból az 1,3 millióból, amit az államminden évben biztosít a fokozottan rászorulóknak. A lapunk által megkérdezett háziorvosok döntő többsége aztmondta: valamivel kevesebben kérik az oltást, mint tavaly ilyenkor. Akkor egy-egy haláleset után többszörösre emelkedett a vakcinát kérők száma. A tavalyi influenzaszezonban százharminchárman haltak meg, köztük öt kismama, aki nem kapott oltást. Az oltóanyag – a szakemberek szerint – 70–90 százalékos védelmet nyújt. Ez azt jelenti, hogy oltás ellenére is lehet valaki influenzás, de a betegség jóval enyhébb lefolyására számíthat.

Az országos adatok ellenére a fővárosi háziorvosok még nem észlelték a járvány elhatalmasodását. Komáromi Zoltán XII. kerületi háziorvos rendelőjében egyelőre több a tüdőgyulladásos beteg, mint az influenzás. Ám, hogy kezdődik a járvány, az érezhető, mert mind többen érkeznek a rendelésre. A doktor szerint a párás időjárás is nagyon kedvez a járványnak. Sokat segíthet a betegség megelőzésében, ha betartják az alapvető tisztasági szabályokat. Az orvos különösen ajánlja az alapos szappanos kézmosást a tömegközlekedési eszközök használata után, mint ahogy azt is, hogy érdemes némileg nagyobb távolságot tartani beszélgetés közben a másik embertől, és sokat segíthet a gyakori szellőztetés is.

Dr. Bálint András, aki a főváros III. kerületében rendel, ajánlja a védőoltást. Az ő hűtőjében még van a térítésmentes oltóanyagból. Azt ajánlja, hogy aki már beteg, vagy csak érzi, hogy valami nincs rendben, mert rossz a közérzete, lázas, tüsszög, ha csak lehet, ne menjen emberek közé, menjen betegszabadságra.

Az influenza tünetei

– magas, 38-39 Celsius-fokos láz, fejfájás, fáradékonyság, izomfájdalom, köhögés, torokfájás, hányinger-hasmenés (főleg gyermekeknél).

Az orvos ajánlja a védőoltást, az alapvető tisztasági szabályok betartását és a gyakori szellőztetést
Az orvos ajánlja a védőoltást, az alapvető tisztasági szabályok betartását és a gyakori szellőztetést

Mikor hívjon azonnal orvost?

– ha a magas láz visszatér,
– ha tartósan, három napnál is hosszabb ideig van a magas láza,
– ha nehezen kap levegőt, vagy zihálva lélegzik,
– nem lehet megállítani a hányást vagy a hasmenést,
– merevvé válik a tarkója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.