Újra elsőfokú ítélet a mindszenti betegügyben?

Újra elsőfokú ítélet születhet a „mindszenti beteg” halála miatt indult büntetőperben, amelyben a másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte a Szegedi Városi Bíróság ítéletét, és új eljárás lefolytatását rendelte el.

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségében marasztalta el a Szegedi Városi Bíróság Szökő-Császár Ildikót, a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház ügyeletes orvosát. A doktornőt 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, amiért a bíróság megítélése szerint nem elég alaposan vizsgálta meg a „mindszenti beteg” néven elhíresült 67 éves Hajdú Imrét, aki rövid idő múlva meghalt a mentőben, miközben a hódmezővásárhelyi kórházból a területileg illetékes szentesi kórházba szállították át.

Az ügy politikai felhangokat kapott, mert az eset 2007. április 6-án, néhány nappal a Gyurcsány-kormány által elhatározott egészségügyi átszervezés után történt. A hódmezővásárhelyi kórháztól nagyon sok ágyat elvettek, és a korábban odatartozó betegeket a szentesi kórházba irányították át.

Az elsőfokú tárgyaláson két szakértő azt állította, hogy nem vétkes a doktornő, kettő azt, hogy vétkes. A bíróság az utóbbiak véleményét fogadta el. A másodfokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság érdemi felülvizsgálatra alkalmatlannak minősítette a Szegedi Városi Bíróság ítéletét, és új eljárás lefolytatását rendelte el. Ebben eddig két tárgyalási napot tartottak, de ugyanazt a négy szakértőt hallgatták meg, akiket korábban, holott az elsőfokú ítéletet éppen azért helyezték hatályon kívül, mert a bíróság nem oldotta fel az ellentmondást a szakvélemények között.

Kallai Árpád, az Erzsébet Kórház igazgatója hétfőn sajtótájékoztatón kifogásolta, hogy a bíróság nem idézte meg sem Balogh Istvánt, a védelem által javasolt független szakértőt, aki 50 oldalas szakvéleményben írta le a doktornőt támogató álláspontját, sem másik szakértőt. Ugyanakkor Cseh Attila, a Csongrád Megyei Bíróság elnökhelyettese a Délmagyarország című lapban úgy nyilatkozott: január 27-én ítélet várható az ügyben. Újabb szakértő bevonása nélkül hogyan tudja feloldani a bíróság a szakvélemények közti ellentétet, ennek hiá nyában hogyan tud megalapozott ítéletet hirdetni? – kérdezte a kórházigazgató. Cseh Attila érdeklődésünkre nem kívánta kommentálni a sajtótájékoztatón elhangzottakat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.