Roma politikusok pert indítanak az állam ellen

Elmaradt járandóságaik miatt 280 millió forintra perelik az államot azok a roma politikusok, akiket formai hibák miatt nem engedtek elindulni az országos cigányválasztáson – jelentette be Kolompár Orbán. A pénzt jótékony célokra szeretnék fordítani.

Rossz előjelekkel vágott neki a pár hete tartott cigányválasztásnak az MCF (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma). A Kolompár Orbán vezette szövetség listájáról 28 jelöltet töröltek, mert a megadott határidőig nem nyilatkoztak a jelölés elfogadásáról, és arról sem, rendelkeznek-e választójoggal. Kolompárék már javában az OVB (Országos Választási Bizottság) elnökének lemondását követelték, de a döntést – egyetlen kivételtől eltekinte – a Legfelsőbb Bíróság jogerősen is jóváhagyta. Az MCF így eleve esélytelen helyzetből, 26 megmaradt jelölttel pályázott az OCÖ (Országos Cigány Önkormányzat) 53 képviselői posztjára. Az eredmény ismert: a Lungo Drom a fideszes Farkas Flórián vezérletével valósággal tarolt a választáson, 37:16 arányban legyőzte az MCF-et.

Időközben megalakult az új országos önkormányzat, Farkas Flóriánt (meglepő módon az MCF-es ellenzék támogatásával) elnökké választották. Az alakuló ülésről az ellene folyó bírósági eljárás miatt egyedül Kolompár Orbán hiányzott. Megbízólevelét utólag vette át, az esemény alkalmából pedig sajtótájékoztatót hívott össze. Kolompár – akit egyik helyettese, ifjabb Bogdán János korábban a „magyar közélet kis kunmajsai terminátoraként” jellemzett – közölte, hogy a választásból kizárt 27 jelölt pertársaságot alakít. A listáról törölt MCF-es politikusokat az erkölcsi és politikai kár mellett anyagi veszteség is érte. Ha bekerültek volna az OCÖ-be, Kolompár szerint négy év során úgy 280 millió forintot kerestek volna. Elmaradt járandóságaik miatt pert indítanak az állam ellen, a pénzt jótékony célra – részben egy gyermekkórház támogatására, részben egy roma elitintézmény létrehozására – fordítanák.

A Lungo Drom több mint kétharmados többsége nem győzte meg Kolompárt, úgy véli, az MCF-es jelöltek kizárása érdemben befolyásolta a választást. (Ilyen körülmények között nem katasztrofális vereségnek, hanem kimagaslóan jónak tartja a szervezete által elért eredményt.)

Ráadásul szerinte a Lungo Dromnál súlyosabb adminisztratív szabálytalanságok történtek. Kállai Ernő kisebbségi ombudsman állásfoglalására hivatkozik. Bár ilyen esetekben nincs hatásköre intézkedni, a kisebbségi jogok biztosa egy panasz nyomán – részletek említése nélkül – megállapította: más jelölő szervezetek listái esetében arra is volt példa, hogy egyes jelöltek nem a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplő adataikat adták meg. Az OVB azonban emiatt nem tagadta meg a nyilvántartásba vételüket.

Kolompár állítja, hogy „megfelelő anyagi kondíciókkal” adja át utódjának az országos önkormányzatot: a számlán mintegy 180 millió forint van. Ugyanakkor nehezményezte, hogy az OCÖ alakuló ülése után Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a személyét is élesen bírálta. Kolompár Orbán, aki a jövőben az MCF frakciójának vezetőjeként vesz részt az országos önkormányzat munkájában, továbbra is ártatlannak vallja magát az ellene felhozott gazdasági vádakban. „Egyetlen forint sem tűnt el” – hangsúlyozta. Balog államtitkárral pedig szívesen leülne egy kávé mellé beszélgetni, hogy tisztázzák az „esetleges félreértéseket”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.