Csődközelben Pest megye?

A szakadék szélén táncol a Pest Megyei Önkormányzat, legalábbis a közgyűlés szocialista tagjai szerint. Keller László úgy véli: ha a kormány nem segít, elkerülhetetlen a csőd. A fideszes elnök nem látja ennyire borúsan a helyzetet.

Kétségbeejtő a Pest Megyei Önkormányzat anyagi helyzete – ezt állítják a testület MSZP-s delegáltjai. Úgy vélik, a normatív támogatás csökkenésével nem magyarázható az önkormányzat forráshiánya. Szerintük legjobban a hatmilliárdos likvid hitel, a mára közel tízmilliárdos kötvényállomány és további hárommilliárdos hitelteher nehezíti a szervezet működését. Nemcsak a politikusok nem kapnak egy ideje tiszteletdíjat, de erősen akadozik a tanárok túlóráinak kifizetése, csúszás van az intézmények dologi költségeinek kifizetésében és a cafeteria esetében is.

Keller László volt pénzügyi államtitkár, a Pest Megyei Közgyűlés MSZP-s tagja lapunknak azt mondta: a megye gyakorlatilag csődhelyzetben van. „Közel négyszázmillió forint az a kifizetési állomány, amelyet hatvan napot meghaladó ideje nem teljesít az önkormányzat, ebben vannak személyi juttatások is, például a korábbi közgyűlés tagjainak tiszteletdíjai. De van olyan tartozásunk is, ami meghaladja a kilencven napot, ami különösen súlyos”, fogalmazott Keller. Úgy véli, hogy állami beavatkozás nélkül a helyzet kezelhetetlenné válik. „Bizonyos vagyonelemeket el kell adni az államnak.

A Rókus Kórház volt rehabilitációs részlegét, a Tárogató úti kiürített épületet például régóta eredménytelenül próbáljuk értékesíteni. Orbán Viktorhoz fordulunk, hogy tegyen lépéseket az önkormányzat megmentése érdekében”, nyilatkozta. Fábry Béla, az előző Pest Megyei Közgyűlés szocialista tagja lapunknak azt mondta: már korábban látszott, hogy az önkormányzat a csőd felé menetel, mivel a legutóbbi kötvénykibocsátás és hitelfelvétel esetében is a fedezet maga az állami támogatás volt.

Szűcs Lajos, a Pest Megyei Önkormányzat elnöke a Népszabadság érdeklődésére azt mondta: csődhelyzet vagy rendkívüli helyzet nincs. Azt elismerte, hogy a közgyűlés képviselői valóban nem kapnak tiszteletdíjat és költségtérítést, de – mint mondta – el kellett dönteni, hogy melyek a prioritások, ők pedig az alapműködés fenntartása mellett voksoltak. A fideszes politikus kérdésünkre leszögezte, az önkormányzatnak adótartozása nincs, a számlafizetéssel viszont valóban vannak nehézségek.

„Éppen az a művészet, hogy megpróbálunk talpon maradni és a szolgáltatásainkat, feladatainkat ellátni. Ha csak mi lennénk nehéz helyzetben az országban, szégyellném magam. Nem könynyű a helyzet, de megpróbálunk úrrá lenni rajta”, fogalmazott lapunknak Szűcs. A képviselő hangsúlyozta: „nagyon komoly párbeszéd” kezdődött a kormány és az önkormányzatok között a feladatok finanszírozása és a hatáskörök tisztázása miatt. Szűcs szerint sok esetben adott feladatot magán-, egyházi, települési és megyei fenntartó is végez, a párhuzamosságokat ezért fel kell számolni.

Hiába próbálják eladni a kiürített kórházépületet
Hiába próbálják eladni a kiürített kórházépületet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.