„Jóléti miniállam” Angyalföldön

Jóléti szolgáltatásai bővítésével válaszol a gazdasági kihívásokra és az önkormányzatokat sújtó állami megszorításokra a XIII. kerület. A napokban elfogadott négyéves, 14 fejezetből és mintegy kétszáz elemből álló program a lakosok életminőségét kívánja javítani. A fejlesztéseket saját költségén, hitelfelvétel és vagyonfelélés nélkül valósítják meg. Mindezt Tóth József (MSZP) polgármester mondta tegnap. A jövőben is dinamikus fejlődéssel számolnak, a kerület vagyona az elmúlt időszakban évente 2–6 milliárd forinttal gyarapodott, s mára elérte a nyolcvanmilliárdot, így a programot megfontoltan, ígérethalmazok nélkül állították össze.

Tarlós István főpolgármester központosítási törekvéseire, és korábbi óbudai polgármesterségére utalva Tóth József kijelentette: „nem a széknek kell meghatározni a tudatot”. Szerinte a kerületeknél azokat a feladatokat és jogosítványokat kell meghagyni, melyeket a polgárok rajtuk kérnek számon, és ugyanez igaz a fővárosra is.

A közlekedési és zöldfelületi fejlesztések mellett újabb száz térfigyelő kamerát helyeznek el Angyalföldön. Minden lakóépületbe bevezetik a széles sávú internetet, erről a közelmúltban kezdtek tárgyalást a szolgáltatókkal. Az eddigi hatezer mellé újabb 6–10 ezer háztartást vonnak be a szelektív hulladékgyűjtésbe, további százzal gyarapítják a bérlakásállományt, s mintegy félezerrel növelik óvodai és bölcsődei férőhelyeiket. Bővítik a szociális és jóléti szolgáltatásokat ingyenes nyelvtanfolyamokkal, utazási kedvezményekkel, pályakezdési ösztöndíjakkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.