Mohács kihúzná Harkányt a bajból

Elképzelhető, hogy Harkány eladósodott önkormányzata kénytelen lesz áron alul eladni gyógyfürdőjét. Mohács segítene a nehéz helyzetbe került településen: a dunai település félmilliárdos hitelt adna Harkánynak, ám fedezetként a fürdőrészvények ötvenegy százalékát kéri. Harkány sokallja az 51 százalékot, a létesítmény ugyanis hatmilliárdot ér.

Az évente másfél milliárd forintból gazdálkodó Harkány tartozásállománya eléri az ötmilliárdot. A baranyai város adósságára papíron fedezetet nyújt a tulajdonában lévő Harkányi Gyógyfürdő Zrt., s az önkormányzat milliárdokat érő ingatlanvagyona, ennek ellenére a város nem jut a napi működéséhez szükséges rövid távú hitelekhez.

A közelmúltban a mohácsi közgyűlés úgy döntött: félmilliárd forint hitelt ad Harkánynak, ám a Duna-parti város fedezetként a fürdőrészvények 51 százalékát kéri. A harkányi képviselő-testület sokallja a fedezetet – tudtuk meg Imri Sándortól, a város független polgármesterétől. Imri szerint a fürdő piaci értéke hatmilliárd forint.

Szekó József, Mohács fideszes polgármestere viszont úgy véli, a fürdő gazdasági helyzetének ismeretében az ő ajánlatuk a reális. Abba Mohács nem megy bele, hogy a fürdő kisebbségi részét kapja meg fedezeteként. Mohács vezetői ugyanis tartanak attól, hogy Harkány ellen a hitelezők előbb-utóbb adósságrendezési eljárást indítanak, s akkor a város élére kinevezett pénzügyi biztos a fürdő többségi tulajdonrészét eladni kényszerül, ami által viszont a kisebbségi részvénycsomag elértéktelenedik. Amúgy Mohács két év után engedné, hogy Harkány visszavásárolja a részvényeket, mert a Duna-parti város célja nem a fürdő megvásárlása, hanem – Szekó szerint – az, hogy Harkányon segítsenek, s a mohácsi önkormányzat tartalékpénzét a banki kamatnál magasabb haszonnal megforgassák. Harkány számára azonban az opciós jog sem teszi elfogadhatóvá Mohács ajánlatát.

Kérdés persze, hogy van-e Harkánynak valós választási lehetősége. A négyezer lelkes várost nyolc évig a Fidesz irányította, ám Harkány vezetőit a tavalyi önkormányzati választáson csúfos kudarc érte, aminek oka épp az volt, hogy az önkormányzat súlyosan eladósodott. A fideszes irányítókat leváltó független városatyák – bár erről nem nyilatkoznak, információink szerint – azzal szembesültek, hogy a bankok ódzkodnak finanszírozni Harkányt. Ha pedig ebben nem lesz változás, akkor Harkány valóban adósságrendezési eljárásba sodródik, s a fürdő – várhatóan – a piaci ár töredékéért talál új gazdára.

A polgármester szerint a fürdő piaci értéke hatmilliárd forint
A polgármester szerint a fürdő piaci értéke hatmilliárd forint
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.