Csődbe megy a szigetvári kórház?

Októberben, decemberben és januárban több mint 60 millió forintot inkasszált a szigetvári kórház számlájáról a helyi önkormányzat, miután az intézményt működtető cég elmaradt az iparűzési adó befizetésével. Az amúgy is fizetési gondokkal küzdő intézmény ezt az elvonást már nem tudta kompenzálni, így januárban az orvosoknak járó juttatásokat nem fizették ki, sőt a vállalkozási formában alkalmazott gyógyítók csak a nekik járó összeg negyedéről nyújthattak be számlát.

A kórház ügyvezetése ezután levélben kérte a képviselő-testületet: járuljanak hozzá, hogy a kórház előleget kérjen a működtetésre az OEP-től. Ehhez ugyanis a tulajdonosok garanciavállalása kell. A Medical Investments kisebbségi tulajdonosként kizárólag a rá eső részt hajlandó vállalni.

A kórház helyzetéről a múlt pénteken zárt ülésen tárgyalt a képviselő-testület, s a képviselők többsége elutasította a kórház-finanszírozási előleg felvételét. A kórházműködtető kft. többségi tulajdonosaként az önkormányzat csak az alkalmazotti létszám további bérfizetéseire vállal garanciát.

A város kezelésében lévő, két éve közel kétmilliárdos felújításon átesett kórház kálváriája nem új keletű. Az intézmény működése az elmúlt években folyamatosan veszteséges, a trendet sem a korábbi (Relevans Kft.), sem a jelenlegi (Medical Investments Zrt.) pénzügyi szakmai üzemeltető nem tudta megtörni. A helyzet nem függetleníthető a város csaknem évtizedes finanszírozási problémáitól, a bíróság tavaly elrendelte Szigetvár adósságrendezési eljárását. (Népszabadság, 2010. augusztus 10.) Néhány éve ugyanis a 2,5 milliárd forintból gazdálkodó város svájcifrank-alapú kötvényeket bocsátott ki a fürdőépítésre és más beruházásokra 1,1 milliárd forint, a kórház fejlesztésére 500 millió forint értékben.

A fürdő megépült, a 600-700 milliós adósságot maga előtt görgető kórház azonban a napi kiadásokra költötte a kötvényekből befolyt pénz javát. A megmaradt összeget a kötvényt kibocsátó CIB fedezetként zárolta. A kórház egymilliárdos adóssága az intézményt működtető önkormányzati cég, a SZEESZ Kft. nevén van. E cég 49 százalékát vette meg a Medical Investments, és vállalta, hogy üzemelteti az intézményt, illetve fizeti az önkormányzati kft. adósságát. Ám ha az új gazda ellehetetlenül, akkor a kórház adóssága is visszaszáll a városra.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kommunikációs irodája lapunkat egy korábbi információnk kapcsán annak közlésére kérte, hogy az államtitkár az egészségügy szerkezetátalakítása során elképzelhetőnek tartja akár a gyógyszerkassza csökkentését is, de ahhoz ragaszkodik, hogy a megtakarított összegek az ágazatban maradjanak. A kérdést az tette élessé, hogy december elején Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jelezte, hogy februári kormányzati csomaggal 100 milliárdot kivonnának a gyógyszertámogatásból.

Súlyos fizetési gondokkal küzd az intézmény
Súlyos fizetési gondokkal küzd az intézmény
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.