Budainak csak Nietzsche szúrja a szemét

Budai Gyula kormánybiztos bekérette a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) által kiírt pályázatok közül ötnek a dokumentációját. Azokét, amelyek tisztaságát a Magyar Nemzet kérdőjelezte meg. Közülük kettő ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányságon ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tett jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és hűtlen kezelés gyanúja miatt.

Az egyik projektvezetője Vajda Mihály, a másiké Heller Ágnes volt. Az említett öt pályázatot öt különböző tudóscsoport adta be, személyi és intézményi átfedés nélkül 2004-ben és 2005-ben. Az NKTH kiterjedt pályázati rendszerén belül 2004-ben 25 pályázat nyert el összességében közel másfél milliárd forintot az úgynevezett Nemzeti kutatási és fejlesztési program (NKFP) keretében. Közöttük bőséggel találhatók a tradicionálisabb társadalomtudomány és bölcsészet témái. A Magyar Nemzet hármat emelt ki belőlük problémásként, köztük a Vajda-féle pályázatot is.

Budai Gyula öt pályázat dokumentációját vizsgálja
Budai Gyula öt pályázat dokumentációját vizsgálja

De támadták Steiger Kornélt és Radnóti Sándort is. Az ELTE Ókori és Középkori Filozófia Tanszékének nevében pályázó Steiger a Határmezsgyék: filozófia és tudomány az ókorban című pályaművére 89 millió forintot fizettek ki. A Radnóti (ELTE Művészetelméleti és Médiaoktatási Intézet) vezetésével pályázók szintén kilencvenmilliót nyertek Az esztétikai reprezentáció történeti és elméleti aspektusai című kutatással. Ők egyébként A nemzeti örökség és a jelenkori társadalmi kihívások kutatása című kiíráson nyertek, ugyanott, ahol az ELTE Magyar Irodalomtörténeti Intézet nevében pályázó Kulcsár Szabó Ernő is; a Média-kultúra-irodalom: Az irodalom és kultúratudomány gondolkodástörténeti távlatai című anyaga 20 milliót kapott.

A Vajda-féle projektben érintett debreceni filozófusok közleményben tiltakoztak pályázatuk tudományosságát és szakmaiságát ért támadások ellen. Az európai szellem és a totalitarizmus című kutatás a Debreceni Egyetem Filozófia Intézete és az MTA TKI Vulgo Kutatócsoportja konzorciumában történt Vajda vezetésével 2004 és 2007 között. A 90 millió forint vissza nem térítendő támogatásból három éven keresztül összesen több mint száz kutató munkáját finanszírozták az elvégzett munka után kifizetett honoráriumokkal, álláshelyek létesítésével. Az összegből fedezték a könyvkiadás és a konferenciarendezés dologi költségeit, továbbá számítógépet vásároltak, valamint rezsit fizettek az egyetemnek.

2005-re a programot átkeresztelték Jedlik Ányosra, s a nyertes pályaművek címei a hozzá nem értő számára is tükrözik, hogy a koncepció is változóban volt: az 52 pályázat zöme közvetlen gyakorlatias szempontot sejtet, de ekkor is találunk még szép számmal bölcseleti vagy éppen kultúrtörténeti témákat. Közülük kettőt indexált a Magyar Nemzet.

Az egyik Heller Ágnes Alaptalan alap: A tradíció folytonosságának és az életmű egységének kérdése Nietzsche, Lukács és Heidegger munkásságában című pályázata, amely 53,9 millió forint, vissza nem térítendő támogatást nyert. A körülményekre jellemző, hogy ugyanezen a pályázaton nyert például az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum is, A magyar színházak műsoradatainak, forrásainak elemzése, a 21. századszínháztörténet-írásának elméleti és gyakorlati megalapozása című kutatására 41,6 millió forintot. Vagy az MTA Zenetudományi Intézete CANTUS PLANUS: Európa és Magyarország a középkori zenetörténetben című pályázata 50,3 milliót nyert. S ugyanott például a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Pszichológiai Intézete is nyert a Nemzeti és etnikai identitás vizsgálata történelmi eseményekre vonatkozó szövegek narratív alakzatainak számítógépes tartalomelemzése révén című kutatása 38,4 millió forintot. Budai a jelek szerint kifejezetten Nietzschét nem tudta összefüggésbe hozni a pályázati célokkal.

A kiírás másik megbélyegzettje a 70,5 millió forintot nyert Vallásfilozófia és a vallások társadalmi jelenléte című kutatás. Gazdája az MTA Filozófiai Kutatóintézete, amelynek igazgatója akkor Borbély Gábor volt. Ugyanezen a pályázaton nyert például a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Filozófia és Tudománytörténet Tanszéke A tudomány személyes, társas és morális vonatkozásai – Polányi Mihály filozófiája alapján című pályázata 21 milliót. Valamilyen ok miatt ezt nem kifogásolták, talán Polányi filozófiájának alapos ismerete miatt.

Még egy érdekesség. A kiírás szerint a 2006-os Jedlik Ányos program a szellemi és anyagi erőforrások koncentrálásával a jelenkor gazdasági, társadalmi és környezeti kihívásaira komplex megoldást nyújtó projektjavaslatok közül azokat támogatta, amelyek a kutatásfejlesztési megoldások középpontjába az életminőség javítását helyezik. Így kapott pénzt az MTA Irodalomtudományi Intézete: A James Joyce-életmű magyar szövegkorpuszának kialakítása, a magyar Joyce-recepció hozzáigazítása a nemzetközi eredményekhez és trendekhez című anyaga 24 millió forintot. Ezt a döntést is támadta a Magyar Nemzet 2006 augusztusában. Mint írták, a posztmodern előfutárának számító íróval kapcsolatos téma párhuzamba állítható Heller Ágnes 2005-ös pályázatával. Ha valaki még emlékszik erre, az nem sok jóval kecsegtet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.