A szocialista klán esete az ismeretlen fideszessel

– Én amúgy fideszes párti lettem volna, aztán szépecskén átmentem a Jobbik felé, de most Magyar Lacira szavaztam, pedig ő szoci. Ő se egy világbajnokság, de legalább ismerem gyerekkorom óta, rendes ember – így foglalja össze a napokban lezajlott nyírteleki időközi választás lényegét egy középkorú helybéli férfi, aki Kovács Lászlóként mutatkozik be a Vasvári utcából. Mint mondja, városuknak van végre polgármestere, de továbbra is hiányzik az, amire a legnagyobb szükségük volna: ez pedig a pénz.

A Nyíregyházától mintegy tíz kilométerre fekvő, 7200 lelkes város a tavalyi önkormányzati választásokon azzal a furcsasággal büszkélkedhetett, hogy a két esélyes polgármesterjelölt, a szocialista Magyar László, s a Fidesz–KDNP jelöltje, Kovács Judit egyaránt 1036-1036 voksot kapott. A szavazategyenlőség miatt az idén januárban megismételt választás Magyar László sikerét hozta. A választásra jogosult 5723 polgárból 1508-an szavaztak rá, míg ellenfelére, Kovács Juditra 1084-en.

A fejlesztésekre koncentrálnak
A fejlesztésekre koncentrálnak

A helyiek azt mondják: itt valójában nem az MSZP győzött, s nem a Fidesz vesztett, hanem a jelöltek személye döntötte el a küzdelmet. Ennek ellenére látványos az MSZP és a Fidesz között húzódó törésvonal. A helybéliek szerint akkor szakadt két pártra a város, amikor három évvel ezelőtt ideköltözött Kovács Judit, aki a Fidesszel intenzív kampányba kezdett a települést 2002 óta vezető Magyar László és az MSZP ellen. Egy negyven év körüli asszony azt mondja Kovács Juditról: a nyírtelekiek nagy része nem ismeri.

– Ha a Fidesz nem őt indította volna, most fideszes polgármesterünk lenne! – teszi hozzá. Nem árulja el a nevét az a hetven év körüli öregúr sem, aki az asszony ellenében Kovács Juditot veszi védelmébe.

– Az a baj veletek, hogy felültök mindenféle pletykának és ellene vagytok a változásnak! –mondja méltatlankodva, majd hozzáteszi: – Azért szavazott a nép Magyar Lacira, mert itt az ő klánjától függ mindenki!

Kovács László fölháborodva kérdez vissza: – Akkor én is tőle függenék, mert rá szavaztam?! Nem ad ő nekem se munkát, se pénzt!

Magyar Lászlót, a kertész végzettségű polgármestert itt mindenki ismeri, hiszen 1979-ben, 26 évesen lett a település tanácselnöke. 1986-ig irányította a falut, ezután a helyi termelőszövetkezet elnöke lett. A rendszerváltás után vállalkozásokban dolgozott, majd 2002-ben MSZP-támogatással választották polgármesterré. Arra a kérdésemre, hogy mi volt a kampányának legfőbb eleme, Magyar László azt válaszolja: pártpolitika helyett a fejlesztésekre akar koncentrálni. Megemlíti, hogy Nyírteleken a megyei átlagnál jobb a foglalkoztatottsági ráta, mert az elmúlt években két, összesen több száz embert foglalkoztató gyárat sikerült a településre csábítani.

A tervei közt sorolja, hogy pályázati pénzt nyertek két földút szilárd burkolattal való ellátására, ami könnyebbé teszi a tanyák megközelítését. Ennek itt óriási a jelentősége, hiszen Nyírtelek lakóinak harmada külterületi tanyákon él, így ötven kilométert kell autóznia annak, aki körbe akarja járni a város közigazgatási határát. A polgármester hozzáteszi: a település 1,3 milliárd forintos költségvetési főösszegéhez képest jelentős beruházás lesz az az 1,4 milliárd forintos szennyvízberuházás megvalósítása, amelynek révén a településen 100 százalékos lesz a csatornázottság.

Mit szól mindehhez Kovács Judit? A közgazdász végzettségű politikus – aki jelenleg önkormányzati képviselő a helyi testületben – megkeresésemre azt mondta: a Fidesz megyei elnökével abban maradtak, hogy baloldali lapnak nem nyilatkozik. Lehet, hogy éppen amiatt vesztett, mert nem beszélgetett eleget a baloldali szavazókkal?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.