Népgyűlés az ellehetetlenített városban

Oszlassa fel magát a fideszes többségű önkormányzat, írjanak ki új választásokat, én szívesen vállalom az újbóli megmérettetést – mondta csütörtök este Tétényi Éva Esztergom polgármestere az általa összehívott Széchenyi téri népgyűlésen.

Feszült hangulatban telt Esztergomban a csütörtök esti népgyűlés, melynek megrendezését Tétényi Éva, a város független polgármestere azzal indokolta: nem vagyok tagja egyetlen pártnak sem, felelősséggel csak a választóknak, a város polgárainak, az itt élőknek tartozom. A téren több mint hatszáz érdeklődő gyűlt össze, köztük harminc-negyven Fidesz-támogató is – ők végigsípolták a gyűlést és folyamatosan kommunistáztak. Amikor Tétényi Éva békességre hívta fel a város polgárait, akkor ők azt kiabálták: „Veled nem!”

A jelenlegi városvezető támogatói az előző önkormányzat, s a választáson vesztes Meggyes Tamás volt polgármester, fideszes országgyűlési képviselő felelősségét tették szóvá indulatosan. Meggyes most is a városunkért harcol! – kiabálták a Fidesz támogatói. Meggyes takarodj! –skandálta a többség.

Egyedül maradtunk – kezdte beszédét Tétényi Éva, s arra utalt: a mostani jogszabályok lehetővé teszik, hogy egy bukott polgármester és párttársai a város demokratikusan, nagy többséggel megválasztott polgármesterével, s Esztergom polgárai érdekeivel ellentétesen rombolja a várost. Szomorúnak tartotta, hogy az uniós elnökséget betöltő Magyarország együttműködést hirdető kormánypártja engedi az esztergomi Fidesz-frakciónak a város ellehetetlenítését.

Tétényi szerint az előző önkormányzat által felhalmozott hitelek miatt kötelezően elindított adósságrendezési eljárás keretében az új, fideszes többségű testület olyan válságköltségvetést fogadott el, mely jogellenes és végrehajthatatlan. E mellett pedig az alapvető feladatokra nem szán pénzt, miközben a hozzájuk közel álló társaságoknak pluszforrásokat juttat.

– Valóban itt az idő – utalt a polgármester a Fidesz kampányjelszavára –, mégpedig arra, hogy ellenálljunk a Fideszfrakció várost romboló szándékainak. Ha kell, akkor polgári engedetlenséggel.

Tétényi Éva arra hívta fel a jelenlévőket: bírják rá saját körzetük képviselőjét, hogy működjön közre a testület feloszlatásában, írjanak ki új választásokat.

– Én szívesen megméretem magamat, remélem a többiek sem félnek a népakarattól – hangsúlyozta Tétényi. A téren összegyűlt civilek petíciót írtak alá. Ebben többek között azt követelték, hogy a Fidesz vonja vissza az általa előterjesztett, s elfogadott válságköltségvetést. Második pontjukban szerepel: szüntessék meg azt a gyakorlatot, hogy magánvádas eljárásokat az esztergomi önkormányzat pénzéből fizessék.

A téren állók elmondták azt, amit később a polgármester is megerősített: a Fidesz-frakció megszavazta, hogy – többek között – Meggyes Tamás és Bayer Zsolt publicista magánvádas perei egy részének költségét a város fizesse ki. Bayer Zsolt az előző önkormányzat idején megbízást kapott arra, hogy írjon Esztergomról, s ebből magánvádas per kerekedett, csakúgy, mint Meggyes Tamás néhány ügyéből. A válságköltségvetésben többmillió forintot szavaztak meg a perekben is eljáró ügyvédi irodáknak.

A civilek petíciója azt is tartalmazza: a Fidesz-frakció tagjai fejezzék be a testületi üléseken tanúsított cinikus magatartásukat.

Több mint hatszázan gyűltek össze az esztergomi Széchenyi téren
Több mint hatszázan gyűltek össze az esztergomi Széchenyi téren
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.