Háromharmad az OCÖ-nél: Farkas Flórián újra a csúcson

A nemzeti együttműködés rendszere tökéletesen működik a roma közéletben: a fideszes Farkas Flóriánt ellenszavazat és tartózkodás nélkül, az ellenzék támogatásával választották az Országos Cigány Önkormányzat vezetőjévé. Balog Zoltán államtitkár jól kiosztotta az előző korszak cigány vezetőit.

Eltekintve attól a kínos körülménytől, hogy a választáson amúgy vereséget szenvedő Kolompár Orbán a vele szemben folyó bírósági ügy tárgyalása miatt nem tudott eljönni, ünnepélyes hangulat uralkodott a Duna Palotában, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) alakuló ülésén.

Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő és miniszteri biztos vezérletével a Lungo Drom előzőleg már kétharmados többséget szerzett az 53 fős testületben, így a Kolompárt felváltó új elnök kiléte pillanatig sem lehetett kérdéses. A szavazási procedúrát valamilyen okból zárt ajtók mögött tartották, de a teremből kihallatszó üdvrivalgás azonnal hírül adta: két cikluson át tartó kényszerszünet után ismét Farkas Flórián lett az OCÖ vezetője.

Az ellenzék megszeppent kisfiúként viselkedett. Első körben zokszó nélkül hozzájárult a zárt ülés elrendeléséhez, utóbb pedig kiderült, hogy – bármilyen valószerűtlenül hangzik is – simán megszavazta az ellenlábas Lungo Drom jelöltjét.

Az eredményhirdetésen már ismét jelen lehettek az újságírók. Beköszönőbeszédében Farkas Flórián hangsúlyozta, hogy a Lungo Drom partnerként fog együttműködni a kormányzattal, ugyanakkor szakmai és politikai ellensúly is kíván lenni. „Nálunk, cigányéknál, sajnos nincs idő” – jelentette ki, remélve, hogy a szociális és lakhatási programok mihamarabb elindulnak. Ehhez azonban előbb miniszterelnöki találkozóra is szükség van.

Vége a gagyipolitizálásnak és a megélhetési politizálásának – üzent a többi cigány politikusnak Farkas Flórián, akinek elvárásai szerint ebben az évben 20-30 ezer roma jut munkához.

Időközben megjelent Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Valószínűleg Farkas is érezte, hogy erősen necces lenne, ha a kormányzat képviselője az OCÖ alakuló ülésén szónokolna, ezért rögtönzött sajtótájékoztatónak keresztelte át a rendezvényt.

A romapolitikában olyan korszak ér véget, amelyre nem lehetünk büszkék, ellenkezőleg, amely miatt szégyenkezni kell – közölte Balog Zoltán. Utalt Kolompár Orbán távollétének okaira, mondván, az OCÖ eddig a cigányság lejáratását, és nem megbecsülésének a javítását szolgálta. (Az immáron ellenzéki roma képviselők közül többen prominens tagjai voltak az előző OCÖ-nek: ezt is szótlanul tűrték, még csak morgás sem hallatszott.)

A Fidesszel szövetséges Lungo Drom győzelmét az államtitkár annak bizonyítékaként értékelte, van elég erő a cigányságban ahhoz, hogy saját maga szerezze vissza a hitelét. „Megtörtént az első lépés a tisztulás irányába” – folytatta, hozzátéve, hogy fontos az együttműködés is, „senkinek nincs esélye, aki primadonna akar lenni”. Farkas Flórián esetében szerinte olyan politikus életpályájának vagyunk tanúi és résztvevői, amely példátlan a magyarországi cigányság történetében. Balog Zoltán szükségesnek tartotta megemlíteni, hogy a roma választási kampányban a Lungo Drom nem kért és nem kapott kormányzati segítséget. Másfelől úgy vélte: azok, akik a Lungo Dromra szavaztak, a Fideszt és a jelenlegi kormányt választották.

Elhangzott, hogy egy hónapon belül Balog Zoltán és Farkas Flórián ismét a nyilvánosság elé áll, és akkor a program részleteiről is értesülhet a közvélemény. Az államtikár elmondásából annyit már most lehet tudni, hogy az idén mintegy hárommilliárd forint jut roma kisdiákok tanulmányainak támogatására: ez annyit tesz, hogy 5-6 ezer tanuló helyett becsülhetően 25 ezren kapnak majd iskolai ösztöndíjat.

Szavazás az Országos Cigány Önkormányzat alakuló ülésén
Szavazás az Országos Cigány Önkormányzat alakuló ülésén a Dunapalotában. 2011.01.20. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.