Ingerült nyitány

A magyar nép megsértéseként értékelte Orbán Viktor az Európai Parlamentben (EP) a médiatörvényt ért bírálatokat.

A kormányfő szokatlanul éles hangon utasította rendre a képviselőket, akik viszont éppen ezt kérték ki maguknak, a viharos parlamenti vitában elszabadultak az indulatok. Ilyen EU-elnökségi bemutatkozásra veterán törvényhozók sem emlékeznek.

A soros elnökség programja helyett a médiatörvény kapta a legnagyobb fi gyelmet Strasbourgban. A zöldek leragasztották a szájukat, és az üresmagyar címlapokra emlékeztető plakátokkal tiltakoztak. Martin Schultz, az EP szocialista frakciójának vezetője közölte, hogy az unió jog- és értékközösség, ahol a média ellenőrzi a hatalmat, és nem fordítva. Daniel Cohn-Bendit, a zöldek frakciójának vezére szerint a magyar kormányfő Európa Chávezévé válhat. Az osztrák szociáldemokrata Jörg Leichtfried arról faggatta Orbánt, milyen érzés egykori liberálisként a „totalitárius rendszer határáig” elvezetni az országot.

Orbán Viktor láthatóan dühösen és megrendülten emelkedett szólásra, hogy megválaszolja a támadásokat. Közölte, hogy a médiatörvény bírálata rendben van, de „egy országot, egy népet nem lehet sértegetni”. Erre nagy zúgolódás támadt a teremben, hiszen a vitában éppen hogy méltatták a szónokok a magyar nép szerepét a kommunizmus bukásában és a demokrácia kiterjesztésében.

Eredménytelenek voltak Dunja Mijatovics, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiabiztosának tegnapi budapesti tárgyalásai. Mijatovics, aki a magyar kormány meghívására érkezett hazánkba, lapunknak úgy nyilatkozott: semmiféle megoldás vagy megállapodás nem született az EBESZ magyar médiaszabályozással kapcsolatos kifogásai ügyében. – Nem kérdőjelezzük meg a kormány jogát a média szabályozására, de a túlszabályozás ellen szót emelünk, és jelezzük, ha egy EBESZ-tag nem jár jó úton –mondta a szakértő. Elmondta: ahhoz, hogy megváltoztassa véleményét, látnia kellene a tévedéseit alátámasztó tényeket, ám ez nem történt meg.

A magyar miniszterelnök a sajtót tájékoztatja Strasbourgban
A magyar miniszterelnök a sajtót tájékoztatja Strasbourgban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.