Elszámoltatnák a Helleréket védő jobboldali igazgatót is

– Nem zavar, hogy Budai Gyula ellenem is vizsgálódik, tiszta a lelkiismeretem. Ki fog derülni, hogy a filozófuspályázatok ügyében nem történt semmi törvénybe ütköző – nyilatkozta tudósítónknak Gulyás Gábor, a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ igazgatója, aki 2006 júniusa óta tölti be ezt a posztot.

Amikor Debrecen megpályázta az Európa kulturális fővárosa címet, a projekt koordinátoraként tanácsadói státuszt kapott a városházán.

Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk, az MTA Filozófiai Kutatóintézete által pályázati úton elnyert, mintegy félmilliárd forintos állami támogatás kapcsán Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos feljelentést tett, a rendőrség pedig nyomozást indított hűtlen kezelés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. A jobboldali sajtóban megjelent cikkek azt sugallják, mintha a pályázat keretében egyes liberális, baloldali fi lozófusok –többek között Heller Ágnes, Radnóti Sándor, Steiger Kornél – politikai kötődésük alapján, indokolatlanul nyertek volna támogatást. A vállaltan konzervatív elkötelezettségű, filozófus végzettségű Gulyás Gábor, a debreceni MODEM igazgatója a napokban a Facebook-oldalára tett föl egy levelet – amelyet a Magyar Nemzet nem volt hajlandó közölni –, s ebben védelmébe vette a megtámadott filozófusokat. Egyebek között azt írta: a „nyíltan értelmiségellenes, burkoltan antiszemita kiszólások” hiteltelenítik a pályázati rendszer működését korrigálni kívánó fellépéseket.

Erre mintegy válaszul a jobboldali sajtó megszellőztette, hogy a kormánybiztos vizsgálatot folytat Gulyás Gábor ellen is, mert a MODEM-igazgató is érintett volt a pályázatban. Erről a héten beszámolt a sokak által „narancstévének” nevezett Debrecen Televízió „Gulyás Gábor szerepét is vizsgálják a filozófiai pályázatok ügyében” címmel. A tudósítás így kezdődik: „A zsarnokság és a szépség viszonyát elemezték 2007 őszén egy debreceni konferencián filozófusok, többek között Heller Ágnes”. Majd a riportban a Magyar Nemzet cikkére utalva megjegyzik: a filozófusok „megkérdőjelezhető módon” kaphattak pályázati forrást. Idézték Gulyás Gábor nyilatkozatát, miszerint ő maga nem diszponált pénzek fölött, majd megszólaltatták Budai Gyula kormánybiztost, aki azt nyilatkozta: vizsgálják Gulyás Gábor, valamint az általa jegyzett Vulgo Alapítvány szerepét azzal kapcsolatban, hogy „milyen értékben és milyen tevékenységben” vettek részt a pályázatban. A riport azzal zárul: a vizsgálat eredménye jövő hétre várható, akkor döntenek arról, hogy tesznek-e büntetőfeljelentést az ügyben.

A debreceni viszonyokat ismerve meglepő a sokak szerint fideszes elkötelezettségű televízió eljárása, hiszen maga Gulyás Gábor is jobboldali, fideszes kötődésű. Az ügyről a MODEM-igazgató tudósítónknak azt mondta: a szóban forgó pályázat keretében a debreceni projektek lebonyolítására mintegy 10 és fél millió forintot nyertek, de ebből a forrásból alprojektvezetőként egy forintot sem vett föl. A pénzt egyebek között számítástechnikai eszközök vásárlására, konferenciákra, kötetek megjelentetésére fordították.

Információink szerint Gulyás Gábor az egyik jelölt a Műcsarnok igazgatói székére. Annak ellenére lehet esélye erre, hogy a Heller Ágnes nevével fémjelzett filozófuskört ért támadások ellen tiltakozást indított a Facebookon, Hagyják abba filozófusok rágalmazását! címmel – értesült a Népszabadság.

Ronthatja viszont a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ igazgatójának esélyeit, hogy konfontálódott a Magyar Nemzettel, ez ugyanis kiválthatja ellene a jobboldalon „a népharagot”, és a Facebook-oldalán még mindig olvasható mondatait is nehezen bocsáthatják meg neki. A hírek szerint a debreceni polgármester bizalmát változatlanul bírja a múzeumigazgató, olyannyira, hogy Kósa Lajos állítólag nem bánná, ha meg kellene tőle válnia a MODEM-nek, s volt tanácsadója elnyerné a Műcsarnok vezetését. A politikus kedden – az igazgató társaságában – állítólag azért lobbizott Budapesten, hogy Gulyás legyen a Műcsarnok vezetője.

Gulyás Gábor 2006 júniusa óta a MODEM igazgatója
Gulyás Gábor 2006 júniusa óta a MODEM igazgatója
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.