Pécsi Gandhi-gondok és a megszüntetett közalapítvány

A hazai cigányság egyetlen középiskoláját, a pécsi Gandhi Gimnáziumot fenntartó közalapítvány jelenlegi működése törvénysértő. A kormány – a Gandhi egyik alapítójaként – a közalapítványt megszünteti, s helyette létrehoz egy nonprofit gazdasági társaságot.

Az elmúlt másfél évben sok vihart ért meg a Gandhi Gimnázium. Az 1994 óta működő, közalapítványi középiskolát huszonnégy alapító hozta létre. A cigányság tehetségápolását magára vállaló pécsi gimnázium érettségiző diákjainak hatvan százaléka 2005-től sikeresen felvételizett azokra az egyetemi karokra, ahol kevés pont is elég volt a bejutáshoz.

A közalapítvány kuratóriumának összetétele 2009 januárjában megváltozott, s az új grémium leváltotta Csovcsics Erikát, aki az iskolát tíz éve vezette. Várnai Márton, a kuratórium elnöke a döntést azzal indokolta: a gimnáziumban nem megfelelő az oktatás színvonala, amit bizonyít, hogy az érettségi vizsgán a gandhis fiatalok magyarból 2,3-as, matematikából 2,1-es átlagot érnek el. Az igazgató eltávolítása miatt tiltakoztak a diákok és szüleik, valamint a tanárok, s kritizálták Várnait az iskolaalapítók. Ennek hatására a kilenc kurátorból öten elhagyták a grémiumot, így a kuratórium nem hozhatott volna semmilyen döntést, hisz ahhoz minősített többség kell. A csonka, négytagú kuratórium ennek ellenére meghozta az iskola működéséhez szükséges döntéseket. Az intézmény alapítói 2009 nyarán megpróbáltak létrehozni egy új kuratóriumot. Ehhez a huszonnégy alapító egyöntetű akarata kellett volna, ám közülük ketten meggátolták ezt a szándékot.

Úgy tűnik, áprilistól vége lesz a bizonytalanságnak. A kormány – a Gandhi egyik alapítójaként – az iskolát fenntartó közalapítványt megszünteti, s helyette létrehoz egy nonprofit gazdasági társaságot. Ez az 51 százalékban állami tulajdonban lévő gt. irányítja majd a Gandhit, az alapítók pedig egy tanácsadói testületben fogalmazhatják meg véleményüket az iskola munkájáról. Várnai Mártont megkérdeztük arról, hogy a 257 nappali tagozatos és ugyanennyi felnőtt diákot tanító iskolában javult-e az oktatás színvonala 2009 nyara óta, ám erre a kuratórium elnöke még korainak tartotta a választ. Azt Várnai nem cáfolta, hogy az elmúlt másfél évben a 45 fős tanári kar háromnegyede távozott az iskolából. Várnai nem titkolta, hogy szívesen vezetné azt a gt.-t, ami az iskolát irányítja majd. Tudni kell, hogy Várnai Márton 2002-től a pécsi közgyűlés MSZP-frakciójának tagja volt, ám 2006-ban összeveszett a szocialistákkal, s az idén már a Fidesszel szövetséges Lungo Drom színeiben jutott be az Országos Cigány Önkormányzatba. Ennek ellenére – információink szerint – nem egyértelmű, hogy a kormány őt akarná a Gandhi élére delegálni, mert Pécs fideszes irányítói nem felejtik el Várnai MSZP-s múltját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.