A rendőrség tagadja, hogy egy fiút megkéseltek volna

Mind az öt gyanúsított előzetes letartóztatására előterjesztést tett a bíróság felé a VI–VII. kerületi ügyészség –közölte kedd délután a Fővárosi Főügyészség. Az ügyészek álláspontja szerint szabadlábon hagyásuk esetén a gyanúsítottak meghiúsítanák, megnehezítenék vagy veszélyeztetnék a nyomozás sikerét. Egy gyanúsítottat már kedden este meghallgatott a bíróság, a döntés: ő szabadlábon védekezhet.

A BRFK kedden cáfolta azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint a rendőrség egy csepeli fiút keresne, akit feltételezések szerint megkéseltek szombat éjszaka a Nyugati téren lévő West-Balkán nevű szórakozóhelyen. A Magyar Hírlap keddi számában azt közölte, hogy információi szerint szúrt sebet kapott a diszkóban egy csepeli diák is, a fiú tegnap nem ment haza az iskolából, ezért a rendőrség keresi. „A mulató szombaton este kilenc órakor nyitott, ám fél tíz körül már verekedés tört ki az épületben. Ekkor egy nyolc-tíz fős társaság elment, majd később »erősítéssel visszatért«” – olvasható a napilap honlapján. A rendőrség ezzel szemben határozottan állítja: közel ezer tanút hallgattak ki, de senki sem látott semmiféle késelést. A tragédiában elhunyt mindhárom lány halálát fulladás okozta – ismételték a már vasárnap ismertetett orvos-szakértői véleményre utalva rendőrségi források. Ennek ellenére sokan még mindig kitartanak amellett, hogy „látták”, vagy „megbízható helyről hallották”, hogy késelés történt, s azt követően tört ki a pánik.

A rendőrség még vasárnap őrizetbe vette a West-Balkán üzemeltetőit és a Noise Night Life szervezőit. Foglalkozás körében elkövetett, kettőnél több ember halálát okozó veszélyeztetéssel gyanúsítják őket. Kedd délután a Fővárosi Főügyészség közleményben tudatta, hogy alapos mérlegelés utána a VI–VII. kerületi ügyészség mind az öt őrizetbe vett gyanúsított letartóztatására előterjesztést tett a bíróság felé. Egy gyanúsított bírói meghallgatása már kedd este megkezdődött, ő szabadlábon védekezhet. E döntés ellen fellebbezett az ügyészség. A többiek ügyében ma döntenek.

A szombati diszkótragédiát követően a Pintér Sándor belügyminiszter által beígért átfogó ellenőrzések némi nyugtalanságot váltottak ki a szakmában. (Pécsett, a budapestihez hasonló esetek megelőzése érdekében, már el is kezdték a szórakozóhelyek átfogó felülvizsgálatát.)

A Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége világos szakmai standardokat és egyértelmű szabályozást sürget. Állásfoglalásuk szerint a szombati tragédiát a szakmai dilettantizmus és a hatékony ellenőrzés hiánya együttesen okozta. A Fogyasztóvédők Országos Egyesülete speciális szabályokat sürget a százfősnél nagyobb közönség szórakoztatására szervezett belépődíjas rendezvényekre, speciális engedélyekhez és a szakhatóságok hozzájárulásához kötné az ilyen események szervezését, s bizonyos esetekben felelős szakmai vezető alkalmazását is előírnák.

Megszólalt az ügyben a Személy- és Vagyonvédelmi, Magánnyomozói Szakmai Kamara is. Németh Ferenc, a szervezet elnöke úgy vélte, a rendezvényt biztosító gárda nem készült fel a tömeg kezelésére, a kis létszámú biztonsági csapat amúgy – szerinte –nem is lett volna képes a rend fenntartására. Ahhoz legalább 80-100 biztonsági emberre lett volna szükség, bár a túlzsúfolt épületben valószínűleg ők sem tehettek volna semmit. A Népszabadság értesülése szerint a rendezvény biztonsági cége 2010 elején alakult, s alkalmazottjai között volt rendőrök és az éjszakai életben ismert kidobóemberek egyaránt megtalálhatók. A céget bejelentették ugyan a szakmai kamaránál, de tagdíjat nem fizettek, s hivatalosan meg nem erősített információink szerint a rendőrségi bejegyzésük is függőben maradt. Ma dönt a terézvárosi önkormányzat arról, bezáratja-e a West-Balkánt, a szombati tragédia helyszínét.

Ma döntenek arról, bezárják-e a West-Balkánt
Ma döntenek arról, bezárják-e a West-Balkánt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.