West Balkán: A buli, amin ott kellett lenni

A szombati bulinak sokszoros vonzereje volt az elektronikus zenét szerető tizenévesek számára. Sokkal olcsóbb volt, mint a hasonló rendezvények, a város egyik legnépszerűbb és legkönnyebben megközelíthető helyén tartották, kifejezetten a legfiatalabbakat megcélozva.

„A visszaszámlálás elindult! Ma este: Noise Night Life a West-Balkánban (a Nyugatival szemben, a Skála épületében), start 21:00, a belépő 800 forint (22 órától 1000 forint). A helyszínen számos italakcióval várunk titeket. Make some noise!” Ezzel a szlogennel hirdette a Facebookon a szombat esti bulit a szervező Noise Night Life. A szervező cégnek több mint tizenegyezer rajongója van az oldalon, a többségük tizenéves. A szombati partival kapcsolatban is ezek voltak a leggyakoribb kérdések: ez az a buli, ami csak egy ezresbe kerül, milyen italokat lehet akciós áron kapni és mennyi a belépési korhatár?

A több ezer fős Noise Night Lifebulik a legfi atalabbakat célozták meg: a szervező,Kecskés Tamás októberben a Mandiner által közölt interjújában nem véletlenül nevezte a partisorozat egyik legfőbb vonzerejének az olcsó italokat. De nem csak az alkohol volt megfizethető a kamaszoknak: a belépők – különösen budapesti viszonylatban – szintén a legolcsóbbak közé tartoztak.

A bulisorozat annyira népszerű volt a legfiatalabb korosztályban, hogy a szervezők egy idő után kénytelenek voltak, legalábbis elvben, kitiltani a tizenhat éven aluliakat. A nagy népszerűség miatt kellett új helyszínt is keresni: a korábbi helyszín, a Dürer-kert működtetője, Nagy Zsolt az Indexnek azt mondta, hogy a Noise Night Life gyorsan kinőtte a helyet, a partik előtt óriási tömegek álltak az utcán. Azért is szakítottak a szervező Kecskés Tamással, mert el akarták kerülni a tragédiát.

A Noise Night Life bulik ezután az Almássy téri Szabadidőközpontba kerültek. November elején pedig a szervezők bejelentették, hogy 2011-től havi rendszerességgel a Nyugati téren, a Skála Áruházban lévőWest-Balkánban tartják a partikat. „A helynek rengeteg előnye van: nagyméretű koncertekre lett tervezve/átalakítva, Nyugati központ, valamint minden szinten alapból rendelkezésünkre áll több mosdó illetve ruhatár”, írták a Facebookon.

A helyszínt biztosító West-Balkán is többször költözött az évek során: a Kopaszi-gáttól kezdve a nyolcadik kerületen át a Nyugati térig. A West-Balkán szinte megkerülhetetlen a budapesti éjszakában, az elektronikus bulik mellett rockkoncerteknek, színházi előadásoknak, filmbemutatóknak adnak otthont. Nem ritkák az ezres tömeget vonzó események, ilyen volt például tavaly novemberben a Kispál és a Borz zenekar filmjének vetítése. Különösen télen népszerű a hely, amikor a szabadtéri szórakozóhelyek zárva tartanak. A West-Balkán nem csak a tizenévesek szórakozóhelye, szombaton a Noise Night Life buli miatt voltak ennyire sokan a kamaszok.

– Ennek a bulinak sokszoros vonzereje volt az elektronikus zenét szerető tizenévesek számára – állítja Bauer Béla ifjúságszociológus. Egyfelől kétségtelen olcsósága: kutatások szerint még egy középosztálybeli családból származó kamasznak is csak 800–1500 forintja van egy szombat esti bulira. Mivel ebben a korban még nem az ital minősége, hanem a mennyisége számít, nem elhanyagolható, hogy hol milyen akciók vannak. Másrészt a helyszín: a szociológus szerint a West-Balkánba egy 15–17 éves fiatalnak még presztízs bejutni.

– A belépő karszalagot ezután hetekig nem veszik le, ezzel is bizonyítva, hogy ott voltak. Fontos közösségi élmény, amiről aztán sokáig beszélnek – teszi hozzá. Ez magyarázhatja, hogy miért várakozott órákig több ezer fiatal a klub előtt a bejutásra várva.

Bauer Béla szerint az ezres tömeg megtévesztő: a 14–18 évesek mindössze 5–10 százaléka jár rendszeresen éjszakai szórakozóhelyekre, klubokba, diszkókba. Ők elsősorban a városi, középosztálybeli vagy jobb módú családokból származó fiatalok. A többiek a pénz hiánya vagy a szórakozóhelyektől való távolság miatt sokkal ritkábban, vagy soha nem jutnak el a West-Balkánhoz hasonló helyekre.

Az ifjúságszociológus szerint nem sokkal, talán csak másképp veszélyes az éjszakai élet, mint néhány évtizeddel korábban. – Könnyebb hozzájutni a drogokhoz, melyek másképp hatnak, mint a szülők által is ismert alkohol – állítja. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy a szombati tragédiához hasonló esetekre korábban is volt példa Magyarországon, csak nem klubokban, hanem koncerteken.

Másképp veszélyes az éjszakai élet, mint néhány évtizeddel korábban
Másképp veszélyes az éjszakai élet, mint néhány évtizeddel korábban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.