Vádemelési javaslat Verók Istvánék ellen

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt vádemelési javaslatot tett a BRFK Verók István volt VI. kerületi szocialista polgármester és tizenkét további MSZP-s és SZDSZ-es képviselő, valamint egy önkormányzati tisztségviselő ellen – írta szombati számában a Magyar Hírlap.

A Verókék elleni vád alapja az Andrássy út 47. szám alatti palota eladása lehet, amin állítólag jóval a tényleges értéke alatt adtak túl. A nyomozás során megállapított vagyoni hátrány több mint 120 millió forint. A BRFK gazdaságvédelmi főosztálya – szintén különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen – több más Andrássy úti ingatlannal, egy Liszt Ferenc téri házzal, egy Bajcsy-Zsilinszky úti és több Izabella utcai ingatlannal összefüggésben is eljárást folytat. A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy tart a nyomozás 65, az önkormányzat tulajdonában álló tetőtéri ingatlan elidegenítése, valamint a Hunyadi téri piac felújítása ügyében is.

Verók rendkívüli sajtótájékoztatón épp egy esztendeje maga jelentette be, hogy Terézváros 2002–2006-os önkormányzatának valamennyi szocialista és SZDSZ-es képviselője ellen ügyészségi eljárás folyik hűtlen kezelés gyanújával. Közülük nyolcan 2009 januárjában is helyi képviselők voltak. A polgármester a demokrácia elleni támadásnak minősítette az esetet, és szerinte a kerületi Fidesz „politikai nyomás alá helyezte az ügyészséget”. „Büntetőügynek álcázott, de valójában gátlástalan, és nagyon veszedelmes politikai bosszúról” van szó, amely „orvtámadás a demokratikus intézményrendszer ellen” – hangoztatta a volt polgármester. Egyébként tavaly ősszel Verók listán jutott be a terézvárosi képviselő-testületbe, ám lemondott mandátumáról.

A Jobbik az eset kapcsán emlékeztet rá, hogy a terézvárosi ingatlanpanamák, így az Andrássy út 47. ügyében a párt két tagja tett feljelentést még 2006-ban. Az ingatlanügyek miatt – a Heti Válasz cikksorozata alapján – a Fidesz később ugyancsak a rendőrséghez fordult. A hetilap több cikkben számolt be ugyanis arról, hogy „házi” értékbecslők és más közreműködők segítésével több más Andrássy úti és Bajcsy-Zsilinszky úti palotát is vélhetően áron alul, egyenként 150–300 milliós veszteséggel értékesítettek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.