Tragikus szombat este

Három fiatal lány az áldozata annak a tragédiának, amely szombat este 11 óra tájban kezdődött a budapesti Nyugati téren lévő West-Balkán szórakozóhelyen, ahol az összetorlódott, pánikba esett tömeg eddig ismeretlen okból megindult a kijárat felé.

Egyelőre kevés az információ, és bár a rendőrség minden létező eszközzel cáfolja például, hogy a lányokat megtámadták volna, az internetes fórumokon – jelentős részben szemtanúk vagy magukat szemtanúknak feltüntetők bejegyzései alapján – makacsul tartja magát az a hír, hogy késelés miatt tört ki a pánik.

Mások viszont azt tartják valószínűbbnek – és őket szintén alátámasztják beszámolók –, hogy ismeretlen okból tört ki pánik, és a tizenéves lányok a tömegben megfulladhattak, esetleg agyontaposták őket.

Mindez mára, a sürgősséggel elrendelt boncolás eredményeként minden valószínűség szerint kiderül. Orbán Viktor miniszterelnök, aki részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, a hasonló esetek megelőzésére határozott intézkedéseket kért Pintér Sándor belügyminisztertől.

A BRFK halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomozást rendelt el. Ez valószínűleg érinti majd a West-Balkán üzemeltetőit, valamint a szombat esti rendezvény szervezőjét is. Ők egymásra mutogatnak, az üzemeltetők szerint a szervezők, a szervezők szerint viszont az üzemeltetők feladata volt a rendezvény biztosítása. Akárhogy is, az egészen bizonyos, hogy az üzemeltetőnek nem volt érvényes működési engedélye, de sajátos módon erre a helyzetre is van jogi kiskapu, ezért Terézváros önkormányzata jogszabály-módosítást kezdeményez. A West-Balkán helyiségeiben háromszáz ember tartózkodhatott volna, ehelyett úgy háromezren lehettek jelen.

 

Spontán megemlékezés a Nyugati téren vasárnap délután
Spontán megemlékezés a Nyugati téren vasárnap délután Fotó: Bócsi Krisztián
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.