Eltitkolt jobboldali kritika Heller Ágnesék védelmében

Egy vállaltan jobboldali elkötelezettségű filozófus állt ki a napokban a megtámadott Heller Ágnesék mellett. Levelét a Magyar Nemzet nem tette közzé. Abban „nyíltan értelmiségellenes, burkoltan antiszemita” kiszólásokról ír a debreceni MODEM igazgatója.

Mivel a Magyar Nemzet nem közölte le a jobboldali médiumokban megtámadott filozófusok védelmében írt levelét, Gulyás Gábor, a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ igazgatója a Facebook adatlapján tette közzé írását. Ebben így fogalmaz: „a nyíltan értelmiségellenes, burkoltan antiszemita kiszólások” hiteltelenítik a pályázati rendszer „operettszerű, torz működését” korrigálni kívánó fellépéseket.

Miként beszámoltunk róla, az MTA Filozófiai Kutatóintézete által pályázati úton elnyert állami támogatás kapcsán az elszámoltatási kormánybiztos tett feljelentést, majd a rendőrség nyomozást indított hűtlen kezelés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen.

A Magyar Nemzet állítása szerint ugyanis csaknem félmilliárd forinthoz jutott hozzá a Gyurcsány-kormány idején több liberális, baloldali filozófus és köre, többek között Bacsó Béla, Gábor György, Geréby György, Heller Ágnes, Radnóti Sándor, Steiger Kornél vagy Vajda Mihály. A lap azt sugallja, mintha a tudósok csupán politikai kötődésük alapján nyertek volna támogatást, amúgy jelentéktelen művek megírására. A filozófus végzettségű Gulyás Gábor, a debreceni MODEM igazgatója vállaltan jobboldali elkötelezettségű ember, aki a közösségi oldalra föltett levelében azt írja: a Magyar Nemzet filozófusokat támadó cikkéről Friedrich Nietzsche aforizmája jutott eszébe, miszerint „a meggyőződés veszedelmesebb ellensége az igazságnak, mint a hazugság”. Majd így fogalmaz: „Megkérdezhetném, vajon utánanéztek-e, hogy a kipellengérezett tudományos projektek keretében hány jelentős könyv jelent meg magyarul és idegen nyelven, de fölösleges lenne, mert tudom a választ. Nyilvánvaló, hogy önöket a kultúra, s azon belül a tudomány értékeinél, eredményeinél sokkal jobban izgatják a pártpolitikai csatározások, amit egyfajta háborúnak fognak fel. Én ebben a háborúban nem vagyok hajlandó részt vállalni.”

Szerinte a közpénzek felhasználásának ellenőrzése nemzeti érdek, de elfogadhatatlan, hogy az ellenőrzés alá vont személyek kiválasztását politikai alapon döntsék el. Véleményének nyilvánosságra hozatalát így indokolja: „szégyellném magam, ha most, amikor a másik oldalon lévő embereket ér pártpolitikai okokból szakmainak álcázott támadás, csendben maradnék. (...) „...Továbbra sem értek egyet például Radnóti Sándor politikai jegyzeteivel, de ettől függetlenül továbbra is nagyon sokra tartom az esztétikai tárgykörben született könyveit. Azt sem gondolom, hogy bárkit korlátozni kellene abban a szabadságában, hogy politikai véleményét a nyilvánosság elé tárja” – írja Gulyás Gábor, aki egyúttal tiltakozó oldalt hozott létre a Facebookon „Hagyják abba a filozófusok rágalmazását!” címmel, amelyhez rövid idő alatt több százan csatlakoztak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.