Súlyos szabályozási hibák

Bálint József, a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke, Kalocsa címzetes főjegyzője a tragédia részleteinek ismerete nélkül a történtekről nem kívánt nyilatkozni, ám a szórakozóhelyek működését is szabályzó általános rendeletekről tájékoztatást adott.

Mint mondta, 2009 októberében jelentősen megváltoztak az előírások, azóta a kereskedelmi egységek üzemeltetőinek nem feltétlenül szükséges működési engedélyt kérniük az illetékes jegyzőtől, bizonyos esetekben elegendő csupán bejelentési kötelezettségnek eleget tenni.

– Ezzel együtt – hangsúlyozta a szakember – az üzemeltetőkre továbbra is szigorú előírások érvényesek. Ezek közé tartozik egyebek mellett az: gondoskodniuk kell arról, hogy baj esetén a vendégek biztonságosan, gyorsan el tudják hagyni a helyiségeket. Bálint József kérdésünkre közölte: az üzemeltető felelőssége, hogy az előírásokat betartsa, s a szükséges szakhatósági – például tűzoltósági – engedélyeket beszerezze. Ezek meglétét az illetékes jegyzői hatóság ellenőrzi bejelentés nyomán vagy véletlenszerű vizsgálat során.

Bálint József szerint a jelenlegi szabályozás súlyos hibája, hogy míg korábban a szakhatósági engedélyek megléte feltétele volt annak, hogy egy-egy kereskedelmi egység kinyithasson, addig ma már ez nincs így.

Most – tette hozzá – elméletileg a működés megkezdésének bejelentése után is kinyithat egy szórakozóhely. Emiatt pedig előfordulhat, hogy csak egy baleset vagy tragédia után derül ki, hogy az üzemeltető nem tett eleget kötelezettségeinek, nem tartott be minden előírást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.