Iszapkatasztrófa: felmérték a családi károkat

Majd egymilliárd forint kárt okozott négyszáz devecseri, kolontári és somlóvásárhelyi család ingóságaiban a vörösiszap-áradat – derül ki az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ összesítéséből.

A hét végére befejezték a vörösiszap-katasztrófa sújtotta településeken az érintett családok ingóságaiban keletkezett károk összesítését. A felmérés szerint négyszáz devecseri, kolontári és somlóvásárhelyi család összesen 973 millió forintos kárról tett bejelentést.

Kivágó Tamás, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ helyszíni parancsnoka közölte, hogy a legtöbb bejelentést Devecserből kapták, 287 család összesen 767 millió forintos kárról számolt be. Kolontáron 64-en 192,5 milliós kárt szenvedtek, Somlóvásárhelyen pedig 49 család 13,5 millió forintra becsülte veszteségeit. A legkisebb összegű – konyhakertben keletkezett – kárról, 2100 forintról egy somlóvásárhelyi lakos tett bejelentést. A legnagyobb veszteséget, egy devecseri család szenvedte el, a kárbejelentő lapon 13,7 millió forint szerepelt. Mint megtudtuk, a bejelentéseket két tanúval igazolták a károsultak, de a kiugróan magas kárigényeknél tételes ellenőrzésre is sor kerülhet.

Toldi Tamás, Devecser polgármestere érdeklődésünkre közölte: a kormány vállalta, hogy az ingóságokban keletkezett károkat családonként 500 ezer forintos értékhatárig megtéríti, továbbá személyenként 200 ezer forintot biztosít ruhaneműk pótlására. Hozzátette: mivel ezek az összegek a legtöbb családnál csak a károk egy részét fedezik, az érintettek a kármentő alapból is segítségre számíthatnak. Toldi Tamás kitért arra is: a veszteségek legnagyobb részét nem készpénzben térítik majd meg, a családok többségét új berendezési tárgyakkal kárpótolják.

Devecser a katasztrófa után
Devecser a katasztrófa után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.