Bödeházi lélekszámháború

Még mindig nem sikerült új polgármestert választani a Zala megyei Bödeházán. Az októberi választáson mindkét jelölt ugyanannyi szavazatot kapott, az emiatt megismételt, vasárnapi referendum eredményét pedig megsemmisítették. Kiderült ugyanis, hogy a választás napjára feltűnően megnőtt a falu lélekszáma. Nem ez az első ilyen eset a térségben.

– Csak azt tudnám, hol vannak Bödeháza új lakói? – mutat a község mozdulatlan főutcájára a kertje kapujában álldogáló nyugdíjas férfi, s indulattal fűzi hozzá: – Ugyanolyan kihalt ez a falu, mint volt. Pedig állítólag már majd kétszer annyian élünk itt, mint egy hónapja. Hülyének akartak nézni minket!

Hasonlóan vélekedik a főként idősek lakta zalai falu végén élő Darvas Józsefné:

– Igazságtalanság történt! A szomszédos falvakból hoztak ide embereket szavazni. Szégyent hoztak Bödeházára.

Feldúltak a szlovén határtól alig néhány száz méterre lévő község lakói.Az elmúlt hetekben ugyanis ugrásszerűen megnőtt a falu lélekszáma, ami a megkérdezett helyiek szerint nem a település vonzerejével, sokkal inkább azzal magyarázható, hogy vasárnap újra polgármester-választást tartottak, mivel az októberi referendum eredménytelen volt. Tavaly a falut eddig vezető Büki László éppúgy 22 szavazatot kapott, mint kihívója, a nyugdíjas könyvelő, Káldi Lászlóné. A megismételt választáson a jelöltek személye nem változott, a szavazók köre azonban jócskán kibővült. Míg tavaly ősszel még csak 47-en laktak a faluban, addig a múlt pénteken már 84-en rendelkeztek bödeházi lakcímmel és így szavazati joggal. Az új lakóknak azonban nyomuk sincs a faluban: a helyiek szerint hiába is keressük őket, mert a „napnál is világosabb”, hogy csak „papíron” élnek Bödeházán.

A helyiek közül kezdetben többen Káldi Lászlónét vádolták machinációval: úgy vélték, ismerősöket, rokonokat jelentett be a faluba.

– Négy rokonom valóban bejelentkezett még a múlt év végén, ám szó sincs csalásról. A testvérem házat épített itt, családjával szeretne Bödeházán letelepedni, az öcsém pedig hozzánk költözik – mondja. – Mindezt az első perctől kezdve elismertem, nincs okom szégyenkezésre, titkolózásra. Annál inkább az ellenfelemnek. Úgy tudom, a választás előtt húsznál is többen jelentkeztek be a szomszéd falvakból az ő házába.

Szerettük volna megkérdezni Büki Lászlót, ám nem jártunk sikerrel. Otthonában hiába kerestük, és telefonon sem értük el. Végül a feleségén keresztül üzente meg: nem akar nyilatkozni. Annak ellenére sem, hogy súlyos vádakkal illetik. Csuka Béláné, a helyi választási bizottság elnöke biztos abban, hogy hozzá köthető a bejelentkezők többsége: – A névjegyzék szerint a választás napjára már huszonegyen jelentkeztek be Büki László lakcímére.

Csuka Béláné szavait látszik alátámasztani az is: Büki László úgy nyert vasárnap, hogy kétszer annyi szavazatot kapott, mint októberben, most 48-an voksoltak rá. Ha nem is ilyen mértékben, de gyarapodott Káldi Lászlóné tábora is: 22 helyett már 29 szavazatot kapott. A győzelemnek azonban nem örülhetett sokáig Büki László. A választási bizottság ugyanis – egy panasz nyomán, a gyanús lakosságszám-növekedésre hivatkozva – megsemmisítette az eredményt. A döntés jogerős, így február hatodikán újból, immár harmadszorra is megpróbálkoznak a polgármester-választással Bödeházán, s a történtek miatt vizsgálat indul.

– A helyi választási bizottság kezdeményezésére úgynevezett fiktiválási eljárást indítunk. Ellenőrizni fogjuk a közelmúltban Bödeházára bejelentkezetteket, s azok lakcímét fiktívvé nyilvánítjuk, akikről kiderül, hogy nem tartózkodnak életvitelszerűen a faluban – mondja Szép Zsuzsanna rédicsi körjegyző, az illetékes helyi választási iroda vezetője.

Bár a lakcímek felülvizsgálatával és az újból megismételt szavazással alighanem rendeződik az ügy, a történtek túlmutatnak egy egyszerű helyi választási vitán: rávilágítanak a választási rendszer hibáira. Különösen annak ismeretében: a Bödeházához közeli Lendvajakabfán kísértetiesen hasonló eset történt októberben. A önkormányzati választás előtti hetekben kétszeresére nőtt a helyi lakosok száma. Lendvajakabfán azonban érdekes módon mindez nem szúrt szemet a helyi választási bizottságnak. Vagyis míg Bödeházán úgy vélték, hogy a lakcímátjelentések sokasága veszélyeztetheti a választás tisztaságát, addig Lendvajakabfán ugyanez nem keltett gyanút. Arról, hogy mivel magyarázható a feltűnően sok átjelentkezés ellentétes megítélése, a helyi és a megyei választási irodán sem kívántak nyilatkozni.

Azt viszont Szép Zsuzsannától megtudtuk: Bödeházán – a történtektől és a lakcím-ellenőrzési eljárás eredményétől függetlenül – mindkét korábbi polgármesterjelölt indulhat a február hatodikai választáson.

Februárban már harmadszorra próbálkozhatnak a helyiek
Februárban már harmadszorra próbálkozhatnak a helyiek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.