Ártalmatlanból veszélyes lett

Hosszú időn át veszélyes hulladéknak minősült, majd az EU-csatlakozás előtt kivették ebből a kategóriából, merthogy az unióban a vörös iszap nem veszélyes hulladék, de mivel a hazai massza erősen lúgos kémhatású, mégis a veszélyes hulladékok listáján kellett volna tartani ezt az anyagot.

Ezt az utóbbi álláspontot erősítette meg az Európai Bizottság abban a levélben, amelyet a magyar hatóságokhoz intézett.

„Magyarországnak veszélyes hulladékká kellett volna minősí tenie a vörös iszapot a bányászati hulladékok kezeléséről szóló uniós irányelv alapján” – erősítette meg Joe Hennon, a testület szóvivője az MTI-nek, aki szerint egyelőre nincs szó arról, hogy a bizottság jogsértési eljárást indítana Magyarország ellen. Az uniós végrehajtó testület még októberben, az Ajka környéki vörösiszap-katasztrófát követően fordult tájékoztatásért a kormányhoz. Mostani véleménye a magyar féltől kapott válasz, illetve saját értékelése alapján született.

A vörös iszappal a 2010. október eleji ömlés előtt senki sem foglalkozott. Illetve a vonatkozó kormányrendeletben 2004 előtt az szerepelt, hogy veszélyes hulladék, 2004 után pedig az, hogy nem veszélyes anyag. (A vörös iszap az alumíniumgyártás során, a bauxit magas hőmérsékleten és nyomáson történő lúgos – általában nátrium-hidroxidos – feltárása után visszamaradó hulladék.)

Az 1989-es bázeli egyezmény kimondja, hogy a 11,5 pH-érték feletti anyagok veszélyes hulladéknak számítanak. Az egyezményt a magyar jogrendbe is átültették egy 1996-os kormányrendelettel. A kolontári vörösiszap-ömlés során 13-as pH-értékű iszap szabadult ki, ami jóval meghaladja a bázeli egyezményben veszélyesnek meghatározott szintet.

Az unión belül nem minősítették veszélyes anyagnak a vörös iszapot. Illés Zoltán államtitkár tavalyi nyilatkozata szerint hazánkban a szocialista kormány – „bizonyára érdekből” – változtatta meg a kormányrendeletet. Annyiban igaza van Illésnek, hogy az unió csak azt tiltja, hogy a közösséginél gyengébb előírásokat alkalmazzon egy-egy tagország, szigorúbbat viszont be lehet vezetni. A levélből kiszivárgott egyes részletek szerint a bizottság úgy látja, már korábban veszélyes anyaggá lehetett volna minősíteni a vörös iszapot, és ezt figyelembe kellett volna venni a tároló engedélyezési eljárása során. Egyértelművé tették: az anyag besorolásán változtatni kell az érintett jogszabály közelgő felülvizsgálatakor.

Devecseri lakóház az iszapömlés után
Devecseri lakóház az iszapömlés után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.