Újra Zuschlag-per: másodfokon

Ma tárgyalják első alkalommal másodfokon a Zuschlagügyet. A volt szocialista politikus és társai elleni büntetőperben a Bács-Kiskun Megyei Bíróság tavaly március végén hirdetett nem jogerős ítéletet. Bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt Zuschlag Jánost nyolc és fél év börtönnel sújtották, s további hét vádlottra ugyancsak szabadságvesztés büntetést szabtak ki. Három személy esetében a börtönbüntetés végrehajtását felfüggesztették, négy ember pénzbüntetést kapott, egyiküket pedig felmentették.

Az ügyész Zuschlag és tizenhárom társa esetében súlyosbításért, míg a tizennégy érintett felmentésért, illetve a büntetés enyhítéséért fellebbezett (két vádlott esetében az elsőfokú ítélet jogerős). A Szegedi Ítélőtáblának most arról kell döntenie, hogy Zuschlagék elkövették-e a terhükre rótt cselekményeket, s ha igen, valóban „maffi abűnözők”, akik kifejezetten bűncselekmények elkövetésére hoztak létre olyan civil szervezeteket, amelyek állami támogatásért pályáztak, ám az elnyert pénzt nem a megjelölt tevékenységre, hanem részben a baloldali ifjúsági szervezetek működtetésére, illetve más politikai célokra használták fel.

Mindez az ügy szempontjából alapvető fontossággal bír, mert a vádlottak a csalással viszonylag csekély, mindössze hetvenmillió körüli kárt okoztak, és a szokatlanul szigorú verdiktet a bíróság elsősorban a bűnszervezetben való elkövetéssel indokolta. Ugyancsak kérdéses, figyelembe veszik-e enyhítő körülményként, hogy az elsőrendű vádlott a kár nagyobb részét megtérítette; a Bács-Kiskun Megyei Bíróság ezt nem írta a javára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.