Sümegi adok-kapok pénzekről, ingatlanfedezetről

Büntetőfeljelentést tett Sümeg új polgármestere a város előző, fideszes vezetéséhez kapcsolódó ügyek miatt.

Az egyelőre ismeretlen tettes ellen folyó nyomozást a Veszprém Megyei Főügyészség rendelte el. A vizsgálat három olyan ügyhöz kapcsolódik, amelyek az előző városvezetés tevékenységéhez kötődnek. A feljelentést Rátosi Ferenc, a tavaly októberben hivatalba lépett független polgármester tette, aki kérdésünkre úgy fogalmazott: megkerülhetetlen az elődjének, a fideszes Rédey Zsoltnak a felelőssége.

A konkrét vádak ismertetése előtt nem árt felidézni, hogy a hétezer lakosú, Veszprém megyei kisvárosban tavaly ősszel meglepő eredmény született. A fideszes polgármestert a választók leváltották, sőt a nyolctagú képviselő-testületbe is csak egyetlen fideszes képviselő jutott be. Rátosi Ferenc szerint – aki függetlenként négy év kihagyás után tért vissza a polgármesteri székbe – a sümegiek megunták, hogy 2006 és 2010 között átláthatatlanná vált a gazdálkodás, tisztázatlan kifizetések borzolták a kedélyeket, ráadásul a volt városvezető kézi vezérléssel irányította a polgármesteri hivatalt.

Rédey Zsolt szerint mindez alaptalan. Kérdésünkre azt mondta: a választásokon valójában azért büntették meg őt és a fideszes városatyákat a sümegiek, mert a korábbi testület megszüntette az ingyenes szemétszállítást, amit az emberek képtelenek voltak elfogadni. Rédey szerint az új polgármester a büntetőfeljelentéssel arról a problémáról akarta elterelni a figyelmet, hogy a lakosság tehervállalása nélkül az ingyenes szemétszállítást nem lehet viszszaállítani, pedig Rátosinak ez volt a legfontosabb ígérete.

A polgármesterváltás okairól az általunk megkérdezett sümegiek is jórészt azokat az érveket sorolták, amit a régi és az új városvezető, ugyanakkor többen is hozzátették: a két politikus viszonyát régóta húzódó személyes konfliktus is terheli. Rátosi azt mondta, a tavaly októberi váltást követően áttanulmányozta az előző négy év önkormányzati döntéseit, és ekkor bukkant rá a gyanús ügyekre. Ezek közül az egyik egy 2008-as szerződés, amelynek értelmében a sümegi önkormányzat ötmillió forintot fizetett egy fővárosi cégnek a város új arculatának megtervezéséért.

– A dokumentumok alapján kijelenthető, hogy szabálytalan volt az a pályázati eljárás, amelyen a nyertes céget kiválasztották, ráadásul az elkészült anyag legfeljebb fércmunkának minősíthető – állítja Rátosi Ferenc.

Rédey Zsolt a pályáztatás körülményeire ma már nem emlékszik, azt azonban tagadta, hogy használhatatlan lett volna az elkészült tanulmány.

Rátosi második vádpontja szerint a sümegi önkormányzat az expolgármester előterjesztése alapján engedélyt adott egy magáncégnek arra, hogy a társaság ingatlanára a város javára bejegyzett végrehajtási jogot töröltessék. A megállapodás értelmében az érintett cég 10 ezer eurót fizetett volna a törlési engedélyért, ám a pénz nem érkezett be az önkormányzat számlájára.

– Mivel a kft.-t azóta felszámolták, így az ingatlanfedezet és a beígért pénz is elveszett –állítja Rátosi.

Rédey Zsolt szerint az utódja csúsztat, mivel a felszámolt vállalat helyett egy osztrák cég átvállalta az önkormányzat által megszabott kötelezettségeket, így ezen a társaságon egy polgári peres eljárás keretében most is be lehetne hajtani a város jogos követeléseit.

Rátosi Ferenc legsúlyosabb vádja szerint az elődje a polgármesteri hivatal dolgozóinak több esetben is olyan szóbeli utasításokat adott, hogy tekintsenek el egyes sümegi cégek helyi adóinak behajtásától, mivel a megjelölt társaságok egyfajta „védettséget” élveztek.

Rédey Zsolt szerint ez rágalom.

– Az elődöm állításának épp az ellenkezője igaz: több esetben is konfliktusba keveredtem a megnevezett sümegi cégek vezetőivel amiatt, hogy személyesen fi gyelmeztettem őket a helyi adók pontos befizetésére, valamint arra, hogy késedelem esetén az önkormányzat adóhatósági eljárást indít velük szemben – állítja az expolgármester. Megkérdeztük a Rátosi által említett egyik társaság, a sümegi várat üzemeltető cég ügyvezetőjét, aki Rédey szavait erősítette meg. – Egyetlen alkalommal beszéltem a korábbi polgármesterrel adóügyekről, amikor azt kérte, hogy a város anyagi helyzetére való tekintettel a megadott határidőnél korábban fizessük be az adónkat – közölte érdeklődésünkre ifjabb Papp Imresümegi várkapitány.

Rátosi Ferenctől megtudtuk: a feljelentésben szereplő három ügyön kívül polgármesterként még további „tisztázatlan kifizetések” körülményeit is vizsgálja. Rédey Zsolt ugyanakkor nem tart a nyomozástól: ő biztos benne, hogy a feljelentésben szereplő ügyekben nem történt bűncselekmény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.