Több pszichológust a börtönökbe!

Az államnak minden lehetséges eszközzel fel kell lépnie a fogvatartottak egyes csoportjai körében terjedő erőszakkal szemben – az állampolgári jogok biztosa arra a hírre reagált így, hogy a váci börtönben két rab agyonverte egy társukat. A fogvatartottak alapvető szabadságjogait – közöttük az élethez való jogukat – nem csorbíthatja a szabadságvesztés büntetés.

A jogállamiság megköveteli, hogy a fogva tartás végrehajtása humánus, a társadalomba visszavezető legyen, biztosítsa az elítélt életének, testi épségének és emberi méltósághoz való jogának érvényesülését a szabadságvesztés teljes időtartama alatt – hívta fel ismét a büntetés-végrehajtás irányítóinak figyelmét Szabó Máté.

Az ombudsman az elmúlt három évben több büntetés-végrehajtási intézetben folytatott helyszíni vizsgálatot, és sok tekintetben javuló viszonyokat tapasztalt. Ugyanakkor a humánus büntetés-végrehajtás érdekében szükségesnek látná, ha a börtönökben több orvost és pszichológust alkalmaznának. Egyes helyeken elkerülhetetlen a nevelők és a felügyelők létszámának növelése is. A személyi állomány viszonylagos hiánya ugyanis nehezíti az elítéltek közötti agresszió, erőszak megelőzését. Az ombudsman megállapításaival és javaslataival a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka is egyetértett, de a pénzügyi források hiányoznak, ezért a megoldás még várat magára – ami az életet és a testi épséget veszélyeztető, a közvéleményt sokkoló újabb esetekben jelenhetmeg. Szabó ezért sürgeti a magyarországi börtönviszonyok további javítását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.