Városháza Fórum törölve, nyolcszázmillió elhajítva

Az építési engedély kiadása előtti pillanatban fújja le a Városháza Fórum beruházást a fideszes városvezetés. A projekt törlésével kárba ment az előkészítésre költött több mint nyolcszázmillió.

Már csak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hivatalos pecsétje hiányzik a Városháza Fórum tervlapjairól, de úgy tűnik, az építési engedély kiadására már nincs is szükség. Hiába költöttek 811 millió forintot a Városháza Fórum beruházásának előkészítésére, a helyzet jelen állása szerint nem lesz belőle semmi. A fővárosi önkormányzat 2017-ig mutató költségvetési koncepciójában egyetlen forint sem szerepel ezen a soron. A Városháza felújítására viszont 231,4 milliót irányoztak elő.

Terv marad a Városháza Fórum
Terv marad a Városháza Fórum

Az egykori Károly körúti bazársor mögötti, a Főpolgármesteri Hivatal jelenlegi épületét, a Városháza parkot, aMerlin Színházat, a Belvárosi Tűzőrséget is magába foglaló, 40 ezer négyzetméteres tömb beépítésére 2008 áprilisában írt épí tészeti tervpályázatot a főváros. A tendert Erick van Egeraat nyerte meg három különböző funkciót – kultúra, kereskedelem és közigazgatás – összeolvasztó tervével. A 118 ezer négyzetméter bruttó alapterületű épületegyüttesből 40 ezer négyzetméter épült volna újonnan. Az üzleteket, kávéházakat és éttermeket befogadó földszint fölött a városházi irodák, dizájnhotel és egy multifunkcionális színház kapott volna helyett. Ehhez toldottak hozzá később egy 65 méteres kilátótornyot.

A komplexum megvalósítását kezdetektől egy széles pénzügyi alapokkal rendelkező befektetői csoport bevonásával képzelték el a városvezetők. (Az ingatlan fővárosi tulajdonban maradt volna, a beruházó hosszú távú használati jogáért cserébe.) A befektetői pályázatot azonban nem írták ki.

A beruházással kapcsolatban kötött szerződések összértéke meghaladja a 811 millió forintot. A legjelentősebb tétel a tervezési szerződés volt – 416 millió – míg például pénzügyi és jogi tanácsadásra 115 milliót, fedezetkezelésre 55 milliót, technikai közreműködésre 1,8, míg a tervpályázat előkészítésére több mint hatmilliót fizettek ki. Mindez eltörpül a beruházás 42 milliárd forintra rúgó összköltsége mellett.

A projektet elindító Demszky Gábor korábbi főpolgármester, illetve helyettese, Ikvai-Szabó Imre a választások előtt többször is hangsúlyozta, hogy egy jól előkészített projektet hagynak a leendő városvezetőkre, de nem kívánnak helyettük dönteni.

A Fidesz választási győzelme után nem sokáig volt kérdéses a beruházás sorsa.Fellegi Tamás fejlesztési miniszter ugyanis már a nyáron bejelentette: felülvizsgálják a nagyprojekteket. Nem tudni, hogy a Városháza Fórum végül bekerült-e a vizsgált beruházások közé, s ha igen, mire jutottak a minisztérium illetékesei. Nagy ellenállásra mindenesetre aligha kellett volna számítaniuk a projekt törlésekor. Tarlós István főpolgármester már a választások előtt sem titkolta ellenérzését a tervvel kapcsolatban. Lapunknak adott interjújában kijelentette: „ha rajtam múlik, nem épül meg a Városháza Fórum. Nem kell mindig, mindent beépíteni. A projekt szerepel az újratárgyalandó beruházások listáján. Úgy vélem, egy valódi közpark a város közepén sokkal hasznosabb egy mégoly látványos épületnél. Ráadásul ez már az első ciklusban elkészülhetne”.

S mennyivel olcsóbb lenne! Ez a tény pedig egy megszorításokkal gúzsba kötött költségvetés készítésekor mindent felülíró szempontnak bizonyult.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.