A média uralta az EU-elnökségi startot

Ha a médiatörvény gyakorlati megvalósulásánál igazolódnak a politikai aggályok, készek vagyunk orvosolni azokat – közölte Orbán Viktor a magyar kormány és az Európai Bizottság budapesti munkaülése után. José Manuel Barroso megerősítette a brüsszeli bizottság aggodalmát.

A médiatörvény uralta a magyar EU-elnökség nyitóeseménye, az Európai Bizottság és a kormány találkozója utáni tájékoztatót. Orbán Viktor kormányfő és José Manuel Barroso bizottsági elnök kérdések nélkül is szóba hozta a témát. Orbán szerint „rossz politikai viták” árnyékolják be a soros elnökséget, és a jogszabály kapcsán Magyarországot „komoly támadás érte”. A budapesti kormány figyelemmel kíséri az „érzelemmel motivált reakciókat”, de biztos abban, hogy az Európai Bizottság jogi vizsgálata Magyarország számára kedvező eredménnyel zárul.

A sajtószabadság szent érték az EU-ban, és amédiapluralizmus az európai társadalmak szerves része – hangsúlyozta Barroso. Négyszemközti találkozójukon Orbán megnyugtatta őt, hogy a médiatörvény alkalmazásánál teljes mértékben tiszteletben tartják majd az unió értékeit. Ám a magyar kormányfő arról is biztosította: ha az Európai Bizottság úgy látja, hogy a törvény nem minden részénél ez a helyzet, Budapest módosítani is hajlandó a jogszabályt.

Mivel most elemzik, hogy a médiatörvény teljesen megfelel-e az EU-joganyagnak, José Manuel Barroso nem akarta kommentálni azt. De hangsúlyozta, hogy Neelie Kroes sajtószabadságért felelős EU-biztos az ő teljes támogatásával írt levelet Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek. A levélben Kroes – mint ezt a brüszszeli bizottság egyik szóvivője is megerősítette – aggodalmát fejezte ki az új magyar médiahatóság függetlenségét illetően. Ahogy Barroso Budapesten fogalmazott: Neelie Kroes jelezte a bizottság aggodalmát, most az objektív vizsgálat következik.

A magyar médiahatóság jogosítványai nem haladják meg más EU-tagállamok hatóságaiét – közölte Orbán Viktor, aki szerint tehát semmilyen túlkoncentrált hatalmat nem hoztak létre. Ha létrehoztak volna, az baj lenne – fűzte hozzá. S ha az Európai Bizottság jogi értékelése mégis másként látná a dolgot, a kormány hajlandó „változásokat eszközölni”. Orbán nem akar „harci kérdést vagy erőpróbát” csinálni a médiatörvényből, hiszen Magyarországon minden törvény „józan ész és ésszerű érvek” kérdése. Ha a józan ész megköveteli, változtatnak a jogszabályon, csakhogy erre – figyelmeztetett – önmagában semmilyen kampány vagy nyomás nem tudja rávenni a Fideszt.

Ne legyenek érzéketlenek Magyarország problémái iránt –ezt kérte Orbán Viktor a válságadóval sújtott nagyvállalatoktól. 2010-ben Magyarország tette a legtöbbet a korábbi gazdaságpolitikai hibák kijavításáért, a versenyképesség visszanyeréséért, és a kölcsönös felelősségvállalás jegyében – érvelt –a vállalkozói szektornak is szerepet kell vállalnia ebben. José Manuel Barroso annyit mondott, hogy az Európai Bizottság a különadók ügyében hivatalos panaszt kapott, és ezúttal is azt vizsgálják, megfelel-e a magyar törvény az EU-jogszabályoknak.

Az euró az integráció legfontosabb eszköze, ezért a megvédése első számú európai érdek – jelentette ki Orbán. Ezzel magyarázta, hogy a magyar elnökség erőfeszítései elsősorban gazdasági kérdésekre összpontosulnak. További fontos feladatnak nevezte a bővítési optimizmus felélesztését, az energiabiztonság megteremtését és az európai romastratégia kidolgozását.

Barroso–Orbán-kézfogás a Parlamentben. Mosoly a felszínen, aggodalmak a háttérben
Barroso–Orbán-kézfogás a Parlamentben. Mosoly a felszínen, aggodalmak a háttérben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.