Mi az undorító? Cigány adok-kapok

Magatartásod visszataszító és undorító – kezdi Farkas Flóriánnak címzett nyílt levelét Kolompár Orbán. Pár nap van hátra az országos cigány önkormányzati választásokig: úgy látszik, a hajrában végképp elszabadultak az indulatok.

Csaknem ötezer roma elektor, azaz helyi kisebbségi képviselő szavazhat az új OCÖ (Országos Cigány Önkormányzat) összetételéről. A vasárnapi választáson két tábor áll szemben egymással: a Lungo Drom és az MCF (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma). Az MCF legismertebb politikusa Kolompár Orbán, az OCÖ jelenlegi elnöke, a listát azonban nem ő vezeti, hanem a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés fideszes tagja, Aba-Horváth István. A trónkövetelő Lungo Drom listájának első helyén – Farkas Flórián parlamenti képviselő és miniszteri biztos személyében – szintén fideszes jelöltet találunk.

A felállás alapján azt hihetnénk, hogy a Fideszen belül lepacsizzák az eredményt, azonban a roma közéletben valahogy máshogy működnek a pártpolitikai erőterek. A Lungo Drom és azMCF valódi küzdelmet folytat.

A választásokhoz közeledve egyre durvább a hangnem. Sárközi Károly, az OCÖ bonyhádi képviselője például – aki korábban az MCF-től igazolt át a Lungo Dromhoz – a roma szavazóknak szétküldött levelében az MCF listáját a „cigányság szégyenlistájának” minősítette, hozzátéve, hogy a választásokat követően a listavezetőknek „éppen a cigánysággal szemben elkövetett bűneikért” kell bíróság elé állniuk. A Lungo Drom mellett kampányoló Sárközi szerint egyetlen kormánytól sem lehet elvárni, hogy olyanokat támogasson, akik az MCF listájának elején szerepelnek: „miattuk néznek le és tartanak bűnözőnek bennünket, egyszerű cigány embereket, képviselőket is”.

A levél kitért az MCF-fel szövetséges Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom borsodi elnöke bírósági („szocpolos” lakások építésével kapcsolatos) ügyére is. Dancs válaszában nehezményezte, hogy „oda szarsz, ahonnan ettél”, másrészt jelezte, büntetőfeljelentést tesz, ha Sárközi sürgősen nem kér bocsánatot és nem vonja vissza – a Dancs által valótlannak tartott – állításait.

Dancs szerint kérdéses, hogy a levelet egyáltalán Sárközi írta-e alá. Kétségtelen: az OCÖ egyik jelenléti ívén lévő aláírás köszönő viszonyban sincs azzal, ami az ominózus levélen látható – pedig elvileg mindkettő Sárközi Károlyé.

Megkérdeztük a leginkább érintettet. Sárközi azt mondta, a levél tartalmát vállalja, de egyéb tekintetben (az aláírás valódiságáról) nem kíván nyilatkozni. Hangsúlyozta viszont, hogy a számára megfelelő értékrendet a Lungo Drom képviseli.

Mivel Farkas Flóriánt sejti az akció hátterében, Kolompár Orbán úgy látta jónak, ha a Lungo Drom elnökének ír nyílt levelet. „Magatartásod visszataszító és undorító” – kezdi Farkasnak címezve Kolompár, és egyebek mellett arra kéri vetélytársát, ne ígérgessen felelőtlenül a cigány kisebbségi önkormányzatoknak. (A megjegyzés arra utal, hogy Farkas tavaly kilátásba helyezte: az új cigánypolitika jegyében a Lungo Drom képviselői főállásban végezhetik majd tevékenységüket.)

Kolompár levele különösen hangzó jó tanáccsal végződik: „Maradj az, aminek születtél, és soha ne akarj más lenni, hiszen mások szemében te mindig az leszel, ami vagy: cigány”.

Szerettük volna megismerni Farkas Flórián véleményét is, de elég volt néhány szót idéznünk Kolompár Orbán írásművéből, a Lungo Drom elnöke közölte: úgy érzi, méltatlan lenne, ha érdemben foglalkozna ezzel a szöveggel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.