Újra első fokon a Baumag-per

Már márciusban kitűzheti a Fővárosi Bíróság az új elsőfokú tárgyalást a Baumag-ügyben. Az 1993-tól mintegy 13 ezer ügyfelének a banki kamatot messze meghaladó hozamot ígérő, ám végül – a 2003-as összeomlása után – összességében 40 milliárdos veszteséget okozó szövetkezet vezetője ellen folyó büntetőeljárásban nemrég helyezte hatályon kívül az elsőfokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla.

A piramisjáték-szerűen működő szövetkezet elnökét, Balázs lászlót, első fokon hétévi börtönbüntetésre és kilenc év közügyektől eltiltással sújtotta a Fővárosi Bíróság, ám – mint arra Czine Ágnes, az elsőfokú verdiktet hatályon kívül helyező ítélőtábla kollégiumvezetője az MTV Híradójának nyilatkozva elmondta – „az első fokon eljáró bíróság a törvényi előírás ellenére nem sorolta fel a bizonyítékokat, s azt sem sorolta fel, hogy az egyes bizonyítékokat hogyan értékelték az eljárás során”. Mivel a fenti hiányosságok a másodfokú eljárásban nem orvosolhatók, a Fővárosi Ítélőtáblának nem volt más lehetősége, mint hatályon kívül helyezni az elsőfokú ítéletet és új eljárás lefolytatására utasítani a Fővárosi Bíróságot.

Juhász Gábor, a károsultakat képviselő ügyvéd a Fővárosi Ítélőtábla döntése után úgy nyilatkozott: az eljárás megismétlése tovább csökkenti az esélyét annak, hogy a károsultak valaha is viszont lássanak valamennyit a befektetéseikből.

Más kérdés, hogy az már korábban nyilvánvalóvá vált, hogy a Baumag zárolt vagyona a „beborult” szövetkezettel szemben fennálló követelések töredékére sem nyújt fedezetet.

A nyomozás idején a rendőrség a Baumag vezetőinek magánvagyonát is zárolta; lényegében a kisbefektetők csak abból számíthatnak kárenyhítésre. Azonban a nyomozati szakban zárolt magánvagyonokat majd csak a büntetőeljárás lezárulta után szabadíthatja fel a bíróság. Amíg ez meg nem történik a kisbefektetők kénytelenek várni a pénzükre. Csak abban reménykedhetnek, hogy a másodfokon új eljárásra utasított ügyeket soron kívül kell tárgyalniuk az első fokon eljáró bíróságoknak, így néhány éven belül visszakaphatnak valamenyit egykori befektetésükből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.