Ice-T csak nevet

Imádom! A világ még mindig fél tőlem! Hahaha! – így reagált a Twitteren Ice-T arra a hírre, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vizsgálatot indított egyik számának magyarországi sugárzása miatt.

A Tilos Rádió azért került az NMHH célkeresztjébe, mert még tavaly szeptemberben - előzetes figyelmeztetés nélkül és vacsoraidőben - lejátszotta a híres amerikai rapper 1993-as Home Invasion című albumának egyik számát. Az NMHH-hoz érkezett bejelentés szerint az It's On című, „erőszakra buzdító opus" a „kiskorúak erkölcsi, szellemi és pszichikai fejlődésére hátrányos hatással járó", ugyanakkor „destruktív gondolkodást sugárzó" dal.

A Tilos Rádió szerint azonban hallgatóinak mindöszsze négy százaléka 18 éven aluli, s közöttük is elenyésző azok száma, akik perfektül bírják az afroamerikai szlenget. Így értik a Tracy Lauren Marrow néven Newarkban született, de gyermekkora óta Kaliforniában élő fekete hiphopelőadó szitokszavait, amelyekkel az időközben B kategóriás hollywoodi filmekben és A kategóriás tévésorozatokban (Esküdt ellenségek) szereplő 52 éves férfi például a nemi közösülést írja le vagy a rendőröket illeti.

Az NMHH kontra Ice-T sztorit az angolszász netvilág is felkapta. A hiphopzenére, illetve szórakoztatóiparra szakosodott portálok szerint az ügyből alapvetően az exrapper kerül ki győztesen, mert egy 18 évvel ezelőtti, tulajdonképpen elfeledett dala kerül ismét reflektorfénybe.

Ice-T legnagyobb vihart kavart száma egyébként a Body Count nevű kaliforniai heavymetal formációval együtt jegyzett 1992-es Cop Killer (Zsarugyilkos). A Cop Killert a rendőri önkény és túlkapások elleni tiltakozásnak szánták, az amerikai ultrakonzervatívok viszont az erőszak dicsőítése miatt mentek neki. A számot végül levették a Body Count albumáról.

Ice-T többször – így a Népszabadságban tavaly júliusban megjelent interjújában – elismerte: volt egy időszak az életében, amikor megsértette a törvényt és ezért jogosan kasztlizták be. Sosem gyűlölte a rendőröket, de túl akart járni az eszükön.

A Magyar RTL Televízió Zrt. ellen is eljárást indított a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság egy híradóban sugárzott, a hatóság által megrázónak vélt bűnügyi riport miatt – közölte a csatorna hétfőn. A televízió honlapján az NMHH-tól kapott levelet is közzétették, melyben az RTL Klub műsorát elemző hatósági vizsgálat eredményét foglalják össze. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.