Egészségügyi változások

Jogalkotási dömping volt az egészségügyben is az év utolsó heteiben, a legtöbb változás az orvosokat és a patikusokat érinti. Mégsem kell vizsgát tenniük az infúzió bekötéséhez az ápolóknak, és a jövőben csak a 75 év alattiakra vonatkozik, hogy kötelező továbbképzés keretében kell megújítani szakmai tudásukat. Megszűnik a kezelésekről szóló kötelező elszámolási nyilatkozat.

A kormányzat szerint a biztosítottak nehezen tudják értelmezni az elszámolási nyilatkozatot, miközben a szolgáltató számára mindez felesleges és megterhelő kötelezettség. Ezért eltörölték, a jövőben csak a beteg kifejezett kérésére kell ezt kinyomtatniuk az orvosoknak.

A kórházak a jövőben kérhetnek térítési díjat úgynevezett extra szolgáltatásaikért –például az egészségbiztosító által nem finanszírozott ellátásokért, vagy kényelmi szolgáltatásokért – a betegek által így megfi zetett összeg az intézmény saját bevétele lesz.

Változik több pénzbeli ellátásról (táppénz, gyes) szóló szabály is. Így, ha egy kismama egyidejűleg többféle ellátásra is jogosult - például, valaki a gyermekgondozási segély mellett dolgozik és táppénzre szorul – akkor lesz lehetőség az ilyen különböző juttatásokból a kedvezőbb ellátást választani, illetve akár hat hónapra visszamenőleg is kérni. Viszont azok, akiknek nem járt volna a táppénz vagy más ellátás és valamilyen adminisztrációs hiba okán mégis megkapták, a jövőben 90 nap alatt fizethetik vissza.

A betegek számára húsbavágó lehet, hogy a jövőben a gyógyszertárak nem adhatják tovább a nagykereskedőktől kapott árkedvezményeket, magyarul megszűnnek az akciós, így esetenként olcsóbbá váló termékek a patikában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.