Párharc a cigányok vezetéséért

Elkötelezett és tántoríthatatlan jobboldali vagyok – jellemzi önmagát az Országos Cigány Önkormányzat elnöki tisztségére pályázó fideszes Aba-Horváth István. A helyzet pikáns, hisz a januári választáson egy másik fideszes politikust, Farkas Flóriánt kellene legyőznie. A roma közélet ezúttal is szállítja a meglepetéseket.

Éles hangú közleményben követelte Kolompár Orbán szervezete, az MCF (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma) az Országos Választási Bizottság elnökének lemondását. A felháborodást az váltotta ki, hogy az országos cigány önkormányzati választásokhoz közeledve az OVB – a tiltakozó romák szerint elfogult és törvénytelen határozatokkal – nem kevesebb mint 28 jelöltet törölt az MCF szövetségének listájáról.

Pár nap múlva aztán a Legfelsőbb Bíróság egyetlen kivételtől eltekintve (tehát 27 jelölt esetében) megerősítette az OVB döntését. A versenyből kizárt roma politikusok buta formai hibát követtek el: az előírásokkal ellentétben a megadott határidőig nem nyilatkoztak a jelölés elfogadásáról, többen közülük arról sem, rendelkeznek-e választójoggal.

Érzékeny veszteség. A kizártak helyére nem lehet másokat delegálni, és mivel az OCÖ (Országos Cigány Önkormányzat) 53 képviselőből áll, a választásnak 26 jelölttel nekivágó MCF-nek elvileg esélye sincs, hogy többséget szerezzen a testületben.

Pillanatnyilag a Lungo Drom van kedvezőbb helyzetben, és nem csupán azért, mert 53 jelöltje közül senkit sem meszelt el az OVB. A január 9-re meghirdetett cigány választáson az a mintegy ötezer roma szavazhat, aki ősszel bekerült a helyi kisebbségi önkormányzatokba. A Lungo Drom színeiben megközelítőleg 2300-an szereztek mandátumot, más formációk ennek a nyomába sem érnek.

A Lungo Drom legyőzéséhez az összes többi romaszervezetnek öszsze kellene fognia. Bár az MCF szövetsége éppen ezen munkálkodik, a siker fölöttébb kétséges. Az ellenfélnél nincs hiány önbizalomból: Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő (és miniszteri biztos), a Lungo Drom elnöke már most biztosra veszi a győzelmet. Erről tanúskodik egy zártkörű tanácskozáson elhangzott beszéde, amelyről titokban felvétel készült. Farkas kifejtette, hogy a pénzekről egy személyben ő fog dönteni, és csak azok számíthatnak támogatásra, akik elnyerik a tetszését.

A kijelentéseket nem követte elsöprő erejű tiltakozás, ami akár arra is utalhat, hogy a hatalomgyakorlásnak ez a módja korábban sem volt ismeretlen a cigány közéletben. Balog Zoltán államtitkár a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után közölte, hogy a „Fidesz és a Lungo Drom szövetsége természetesen továbbra is érvényes”. Az MCF-es ellentábor viszont mindent elkövet annak el hitetésére, hogy Farkas Flórián valójában nem élvezi a kormány bizalmát.

A hátrányban lévő MCF ügyesen taktikázik, a szocialistákkal jó kapcsolatot ápoló – máskülönben gazdasági bűncselekmények elkövetésével vádolt – Kolompár Orbán helyett a listát a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés fideszes tagja, Aba-Horváth István vezeti.

Furcsa helyzet: az OCÖ elnöki posztjáért a fideszes Aba-Horváth István küzd a fideszes Farkas Flóriánnal. A roma szavazókat tényleg elbizonytalaníthatja, hogy a más területeken egész pályás letámadást alkalmazó és személyi kérdésekben ellentmondást nem tűrő Fidesz a cigány választás esetében nem akadályozta meg a fideszes ellenjelölt indulását.

„Bármilyen hihetetlen, engem a Fidesz részéről senki sem akart leállítani” – erősíti meg a Debrecenben élő Aba-Horváth István, a Lungo Drom volt megyei elnöke. Úgy érzi, elegendő alkalommal bizonyította jobboldaliságát. Állítja: 2002-ban példáulMSZP-hez kötődő roma vezetők próbálták rávenni, hogy az önkormányzati választáson szálljon szembe Kósa Lajos polgármesterrel, de ő – nem törődve a kilátásba helyezett retorziókkal – határozottan nemet mondott. Közlése szerint később visszautasította azt a szintén balról érkező kérést is, hogy különféle ellenszolgáltatásokért cserébe (még az OCÖ elnöki székét is felajánlották számára) hagyja el a Lungo Dromot.

Az élet úgy hozta, hogy 2008-ban mégis kilépett a Lungo Dromból. Ugyanebben az évben az ügyészség sikkasztás és jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt vádat emelt ellene. Aba-Horváth a kezdetektől ártatlannak vallja magát: „elszámolási vita áll a háttérben, nem a klasszikus értelemben vett sikkasztás. Folyamatosan gyengül a vád, előbb vagy utóbb a bíróságnak ki kell mondania, hogy nem követtem el semmiféle jogsértést”.

A Lungo Dromból való kilépését amúgy magánéleti tragédiákkal indokolja (rövid időn belül három haláleset történt a családjában), igaz, egyre kritikusabb szemmel figyeli Farkas Flórián tevékenységét is. „Neki csak bólogatójánosok kellenek” – vélekedik Aba-Horváth, hozzátéve: a Lungo Dromban egy idő után ő sem kapta meg azt a megbecsülést és elismerést, amit szerinte megérdemelt volna.

Azt a tényt, hogy fideszesként indul egy fideszes elnökjelölt ellen, Aba-Horváth István – sajátos logikát követve – a roma összefogás jeleként értékeli. A politikai találgatásokat elkerülendő ugyanakkor kétséget sem hagy afelől, hogy töretlen a Fidesz iránti hűsége. Hangsúlyozza: „elkötelezett és tántoríthatatlan jobboldali ember vagyok”.

A 2007-es elnökválasztás eredményének kihirdetése
A 2007-es elnökválasztás eredményének kihirdetése
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.