Keresztéte miatt késett a végeredmény

Immár hivatalos végeredménye is van az október harmadikai önkormányzati választásoknak, a végső pontot ez idáig Keresztétén, egy borsodi településen történt visszásságok miatt nem lehetett kitenni.

Az OVB legutóbbi ülésén el is fogadta az összesítőt, Bordás Vilmos elnök pedig – a csúszás miatt – januárban tájékoztatja majd arról az Országgyűlést.

A hivatalos végeredmény megállapítása több borsodi település, elsősorban Keresztéte miatt csúszott. Borsodban ugyanis több helyen is (Tiszavalk, Szalonna, Cigánd, Arka, Keresztéte) meg kellett ismételni a szavazást, mert a választásra jogosult lakók száma az október harmadikai időpont előtt látványosan megtöbbszöröződött. Keresztétén azért tartott tovább az eljárás, mert a megismételt választások eredményét is megtámadták a választási bizottságnál; az elnyúló ismételtetés pedig most zárult le végleg, miután a bíróság végül helyben hagyta az eredményt. Keresztétén egyébként, ahol hivatalosan mindössze harminchárman laknak, a választások előtt már kilencvenhatan rendelkeztek bejelentett lakcímmel és így választójogosultsággal. A helyi jegyző korábban negyvenegy személyt fiktívvé is nyilvánított (többségük ugyanarra a címre „költözött be”), de miután a névjegyzékbe már felvételre kerültek, így teljesen jogszerűen adhatták le szavazataikat a megismételt választásokon is. Az Országos Választási Bizottság (OVB) egyébként korábban rendőrségi feljelentést tett az ügyben.

Bordás Vilmos, az OVB elnöke a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta: a választás rendben lezajlott, de a beszámolóban azért fel fogják hívni a jogalkotók figyelmét bizonyos problémákra; így a keresztéteihez hasonló esetekre is. Bordás szerint el kell gondolkodni a beköltözéssel elnyert szavazati jog valamilyen korlátozásán. Kérdés persze, hogy ezt milyen alkotmányos keretek és szervezési feltételek között lehet megoldani. „Az is megoldás lehet, ha ezekben a büntetőügyekben valamilyen szankcióval bíró végeredmény születne és az visszatartó erővel bírna a hasonló esetekben” – tette hozzá lapunknak az OVB elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.