Betegek, romák, ’56

Harmincöt közalapítványt szüntet meg a kormány, feladataikat pedig –számos kérdést nyitva hagyva – nonprofit gazdasági társaságoknak adja.

A döntés többek között a fogyatékosokkal, a hajléktalanokkal, a betegjogokkal, a romák felzárkóztatásával, az oktatással vagy épp 1956 történetének kutatásával foglalkozókat érinti. A kabineten belül állítólag komoly csata zajlott Navracsics Tibor és Fellegi Tamás között a közalapítványok felügyeletéért, bár ezt a kormányzati kommunikáció tagadja. A Semjén Zsolt által jegyzett kormányhatározat kiköti, hogy több szervezetnél (például a Gandhi vagy a Mozgókép Alapítványnál) soron kívüli Kehi-vizsgálatot is kell tartani.

A lapunknak nyilatkozó alapítványi vezetők szerint érdemi egyeztetés nem előzte meg a hirtelen döntést. Így történt ez például a Csehák Judit volt egészségügyi miniszter által vezetett Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány esetében is, amelynek munkatársai január elsejétől állítólag már az Országos Rehabilitációs és Szakértői Intézet állományába kerülnek; bár erről hivatalos értesítést még nem kaptak. A megszüntetésüket mindenesetre sejtették, mivel a kormány a felére csökkentette a korábban megítélt támogatásukat.

 

 

Fájront Fotó: Bócsi Krisztián
Fájront Fotó: Bócsi Krisztián
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.