Csapdában a Gripen-ügy feltárása

Minden lehetséges fórumot kihasznál az LMP, hogy az évek óta botrányszagú Gripen-ügy valódi hátterét feltárja – tudta meg lapunk. A helyzet abszurditását jelzi, hogy a svéd hatóságok csak akkor adják ki a magyar érintettségről szóló aktákat, ha azt az ügyészség kéri. A vádhatóság viszont nem nyomoz, amíg nincs új információ.

Évek óta számos megválaszolatlan kérdés jellemzi a magyarországi Gripen vadászgépek beszerzését. Legutóbb a Lehet Más a Politika frakcióvezető-helyettese, Jávor Benedek vette ismét napirendre az ügyet, amikor arra hívta fel a figyelmet egy parlamenti felszólalásában: pártja csak akkor tud azonosulni a Fidesz elszámoltatási szándékával, ha az ügyeket azok súlyossága és nem afféle „leszámolási terv” alapján rendezik sorba.

Jávor rámutatott, hogy a magyar vadászgépbeszerzés esetleges korrupciós hátterét évek óta nem tisztázták megnyugtatóan. Emlékeztetett rá, hogy bár a Legfőbb Ügyészség vizsgálta az ügyet, nem talált bűncselekményt. Szerinte ugyanakkor az ügyészség vizsgálódása korlátozott lehetett, hiszen nem kérte be a svéd nyomozó ügyésztől, Christer van der Kwasttól a náluk lévő vizsgálati anyag másolatait. Holott a svéd vádhatósági vezető épp a Népszabadságnak nyilatkozva jelentette be: ha a magyarok kérik, megkapják a dossziét. Az LMP-s politikus akkor azt közölte: ha a kormány nem kéri ki a csomagot, akkor majd ők megteszik.

A kormány azonban lépett az ügyben, az LMP-s felszólalás után a kabinet felvette a kapcsolatot a svéd hatóságokkal. A skandinávok mindössze annyit válaszoltak a külügyi tárcának: nincs lehetőségük átadni a vadászgépbeszerzésekkel kapcsolatos nyomozás Magyarországra vonatkozó iratait a kormánynak. Az LMP nem hagyja annyiban az ügyet, és forrásaink szerint minden lehetséges fórumon igyekeznek felderíteni a valós hátteret.

Dorosz Dávid, a honvédelmi bizottság LMP-s képviselője is például levélben fordult a svédekhez, de ő is csak azt a választ kapta: kizárólag a magyar ügyészségnek adják át a csomagot. „Az egész Gripenügy egy huszonkettes csapdájában vergődik. A svédek azt mondják, legfeljebb csak a magyar vádhatóság kérésére adják át az általuk feltárt adatokat. A magyar ügyészség azonban csak akkor indítja újra a nyomozást, ha érdemi új információ merülne fel. Ez viszont, például a svéd akták nélkül nehezen képzelhető el. Kérdés, hogy az új legfőbb ügyész ezzel kapcsolatban milyen álláspontot képvisel” – fogalmazott egyik LMP-s forrásunk.

A svéd gépek beszerzéséről még az első Orbán-kormány döntött annak ellenére, hogy állítólag a harcászati szakma szerint az amerikai F–16-osok vásárlása volt indokolt. A Gripenszerződést végül a 2002 után hivatalba lépő Medgyessy-kormány módosította: a gépek ne csak a hazai légtérben láthassanak el feladatokat, hanem szövetségi hadműveletekben is részt vehessenek.

Gripen vadászgép a kecskeméti katonai repülőtéren
Gripen vadászgép a kecskeméti katonai repülőtéren
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.