Földesi-Szabó ítélet közben sétált ki a bíróságról

Büntetőügyének tárgyalása alatt, az ítélethirdetés közben sétált ki a bíróság épületéből Földesi-Szabó László, akit a büntetőtanács hét év börtönbüntetésre ítélt első fokon. Körözést adtak ki ellene.

Hét év börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság nem jogerősen az Egymásért Alapítvány kuratóriumának volt elnökét, Földesi-Szabó Lászlót. A volt rendőrezredest milliárdos csempészés és sikkasztás miatt ítélték el, az ítélethirdetés végét, pontosabban az őrizetbe vételt (öt év feletti büntetés esetén kötelező az előzetes letartóztatás elrendelése) már nem várta meg, és egyszerűen kisétált a bíróság épületéből. Amikor az eljáró bíró, Kenéz Andrea észlelte, hogy a vádlott nincs a teremben, az ügyvédjét kérte, hogy érje utol telefonon; Földesi-Szabó készüléke azonban foglaltat jelzett. Miután a bírósági őrszolgálat jelezte, hogy a férfi elhagyta az épületet, az ügyész indítványozta Földesi-Szabó körözését és előzetes letartóztatását.

A bíróság szerint az Egymásért Alapítvány közterhek megfizetése nélkül, adományként hozott be Ázsiából milliárdos értékben többtonnányi élelmiszert, amelyet viszont továbbértékesített. A sikkasztás vádpontja szerint Földesi-Szabó az alapítványnak adományozott több mint kilencszázmillió forint készpénzzel sajátjaként rendelkezett; az ügy kipattanásakor az alapítvány pénztárában csupán tizenhétmillió forint volt, a többi pénz sorsa ismeretlen. Az eljárás során Földesi-Szabó nyomozati vallomásából kiderült, hogy az alapítvány kuratóriumának tagja volt a Nemzetbiztonsági Hivatal egyik jogásza, a felügyelőbizottság elnöke pedig egy nyugdíjas APEH-dolgozó volt. „Természetesen el tudok számolni az összeggel, nem magamra költöttem és nem magáncélra. Nem vettem ebből házat, kocsit. Jótékony célra fordítottuk, most is működik az alapítvány. Például Mehmet Karcsit is segítjük tovább. A kisfiú állán lévő, Törökországban, rejtélyes körülmények között szerzett sérülését gyógyíttatjuk, vagyis ennek költségeit finanszírozzuk” – mondta Földesi-Szabó egyik korábbi interjújában, aki letartóztatása előtt néhány nappal sikeresen szerezte vissza az akkor három éve Törökországba csempészett gyereket.

Földesi-Szabó vádlott-társai közül az egyik öt, a másik három évet kapott; négy további vádlottat felmentettek az elsőfokú eljárás végén. Az ítélet azonban nem jogerős, miután az ügyész súlyosbításért fellebbezett, az ügyvédek pedig – beleértve az elszökött Földesi-Szabó jogi képviselőjét is – felmentésért.

Két évvel ezelőtt történt már hasonló eset, akkor Farkas Péter és testvére szökött meg, pontosabban sétált ki egyszerűen a velük szembeni ítélethirdetéskor. Az egykori olimpiai bajnok birkózót és fivérét kábítószerrel való visszaélés miatt ítélték el. Farkas másfél éven át szökésben volt, csak idén tavasszal fogták el Andorrában és szállították Magyarországra. Azóta megkezdte szabadságvesztésének letöltését.

Földesi-Szabó László
Földesi-Szabó László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.