Csak a Jobbik nem tudta kihasználni a kormánypárt gyengülését

Az MSZP erősödésében – a kormányzati intézkedések és a fideszes stílus, az „egész pályás letámadás” elutasításán túl – nyilvánvalóan szerepet játszott, hogy a szocialista párt a súlyos választási vereség után nem omlott össze, nem porladt szét, hanem konszolidálta belső viszonyait.

Az önkormányzati választásokon pedig nyilvánvalóvá vált, hogy a Fideszen kívül csak az MSZP-nek van olyan erős országos bázisa és hálózata, amely még egy nagy vereség után tudja is mozgósítani az aktivistákat és a szavazókat. A november végi szocialista nagygyűlés a Papp László Sportarénában pedig azt mutatta meg: az MSZP képes tízezres tömeget megmozdítani.

Az nyilván erősítette az MSZP népszerűségét, hogy folyamatosan támadta a kormányt a leváltások, elbocsátások miatt, határozottan tiltakozott a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadó, majd az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítése, a magánnyugdíjpénztárak államosítása, a napokban elfogadott médiatörvény ellen. Elemzők szerint egyszerre erősítheti és gyengítheti a párt társadalmi megítélését az, hogy az MSZP-nek jelenleg két markáns vezető arca van, Mesterházy Attila pártelnök és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, aki az önkormányzati választások után a Demokratikus Koalíció platform megalakításával újra aktivizálta magát.

Erősítheti ugyanakkor azzal, hogy az MSZP sokszínű párt, ahol egyszerre több vezető vélemény, álláspont, program megfogalmazódhat, gyengítheti viszont, hogy a Mesterházy–Gyurcsány rivalizálás miatt az MSZP egyelőre nem tud egységes képet kialakítani magáról. A Fidesz támogatottságának csökkenéséből profitálhatott az LMP is, mely harcosan, akár demonstrációkat vagy flashmobokat szervezve állt ki a piacgazdaság (az Alkotmánybíróság hatáskörének a szűkítése ellen tiltakozó nagygyűlés) és a jogállami-alkotmányos értékek mellett.

Igaz, az új párt féléves teljesítménye egyelőre arra elegendő, hogy egyensúlyozzon az ötszázalékos parlamenti küszöbön, hol alatta, hol egy kicsit fölötte. A Fidesz gyengüléséből, úgy tűnik, egyelőre csak a Jobbik képtelen profitálni. A Fidesz ugyanis az elmúlt fél évben folyamatosan „jobbról előzi” a Jobbikot, többek közt az előző kormány elszámoltatásával, a multikat sújtó válságadókkal, a rendpárti intézkedésekkel kifogja a szelet a radikális párt vitorlájából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.