Baranyai falvakat fenyeget vízkorlátozás

A Pécsi Vízmű Zrt. (PV) és a Tettye Zrt. konfliktusa miatt tizenkét baranyai falu csaknem tízezer lakója víz nélkül maradhat.

Az előzmények: 2009 októberében a pécsi közgyűlés megvonta a vízszolgáltatás jogát a PV-től, a város ugyanis – a cég többségi tulajdonosaként – ellentétbe került kisebbségi partnerével, a francia Suez-csoporttal. Azóta a város kizárólagos tulajdonában lévő Tettye biztosítja a vízellátást Pécsen. A város és a Suez, illetve a Tettye és a PV elszámolási vitája több bíróságnak is munkát ad. A vita vesztese lehet Aranyosgadány, Bakonya, Bicsérd, Boda, Cserkút, Gyód, Keszü, Kökény, Kővágótöttös, Szalánta, Túrony és Zók. E településeknek a PV biztosítja a víz- és szennyvízszolgáltatást, ám a cég a vizet a Tettyétől veszi át, s a szennyvizet a Tettye telepére vezeti. A PV beszedi a falvak lakóitól a vízdíjat, a Tetytyének viszont nem fizet a szolgáltatásért.

A válaszút elé állított falvak vezetői azért nem a Tettyétől rendelik meg a szolgáltatást, mert tartanak attól, hogy ha felmondják a szerződést a PV-vel, akkor kártérítést kell fizetniük. Sándor Zsolt, a Tettye vezérigazgatója szerint a falvaknak nem kell felmondaniuk a szerződést, mivel az által, hogy a PV december 27-étől nem tudja biztosítani a vizet, a kontraktus ellehetetlenül. Ezért a falvak máris megrendelhetik a szolgáltatást a Tettyétől. Több község viszont azért ódzkodik szerződni a Tettyével, mert a cég drágábban adná a vizet, mint a PV. Sándor Zsolt szerint a PV épp azért tudja olcsóbban adni a vizet a falvaknak, mert nem fizet a szolgáltatásért a Tettyének.

Pécs kizárólagos tulajdonában
Pécs kizárólagos tulajdonában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.