Eltűnt az egykori koronatanú

A móri per – ami az ügy büntető részét illeti – a közelmúltban jogerősen lezárult. Nagy László négy hónappal elfogása után az előzetesben felakasztotta magát. Weiszdorn Róbert, aki két lövést adott le a bank biztonsági őrére, amelyek közül az egyik halálos lehetett, majd őrnek állt az ajtóban, hogy távol tartsa a rablás helyszínétől az őutánuk érkezőket, legkorábban negyven év múlva szabadulhat. Az igazságszolgáltatás azonban még tartozik az önvizsgálattal. Eddig sem a rendőrség, sem az ügyészség, sem az eljáró bíróságok nem adtak magyarázatot arra, miért ítéltek el Kaiser Edét 2004-ben, illetve (jogerősen) 2005-ben a móri ügyben ártatlanul? Hol siklott félre a nyomozás? Miért nem tűnt fel az ügyészségnek, majd később egyik bíróságnak sem, hogy több mint egy éven át nem foglalkoztak a nyomozók egy, Hajdúnak tökéletes alibit igazoló információval?

Előbb Bencze József, majd később az ORFK élén őt követő Hatala József országos rendőrfőkapitány is ígéretet tett: a móri ügyek jogerős lezárását követően kivizsgáltatják, milyen okok, körülmények, hibák, mulasztások vagy tévedések vezettek oda, hogy először két (az adott ügyben) ártatlan embert kiáltottak ki bűnösnek. Vizsgálatot ígért a korábbi legfőbb ügyész, Kovács Tamás és nemrég hivatalba lépett utóda, Polt Péter is.

A Népszabadság úgy tudja, a rendőrség valószínűleg párhuzamos és/vagy közös vizsgálatra tesz javaslatot, ha az ügyészség ezzel nem értene egyet, az ügyészi vizsgálat után kezdik meg csak saját, belső tényfeltárásukat. Mind az ügyészség, mind pedig a rendőrség illetékesei hangsúlyozták lapunknak, hogy nem felelősöket keresnek, nem fejeket akarnak, csak arra keresik a választ, miért siklott félre „az első móri nyomozás”, s mit kell tenni annak érdekében, hogy ez ne ismétlődhessen meg. Rendőrségi forrásaink szerint a belső vizsgálat keretében dönthetnek arról is, hogy megkísérlik-e viszszaperelni Kiglics Attilától a számára indokolatlanul kifizetett 25 milliós vérdíjat. Megjegyzendő, hogy a Kiglics elleni per megindítását nagyban nehezíti, hogy jelenleg a rendőrség sem tudja, hol van az egykori koronatanú. Ő ugyanis a jutalom felmarkolását követően a Kaiserrel és Hajdúval elkövetett súlyos bűncselekményekért rá váró büntetések elől megszökött. Forrásaink ugyanakkor azt már tényként közölték, hogy nem kezdeményezik (állításuk szerint lehetőségük sem volna rá) annak az elnöki kegyelemnek a visszavonását, amellyel Kiglics mentesült a korábbi bűncselekményeinek következményeitől az együttműködésért cserébe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.