Befogott szájakkal

Fél órára a „Sajtószabadság tere” lett tegnap este a fővárosi Szabadság tér, amikor egy civil egyetemi csoport internetes kezdeményezésére közel kétezer ember tüntetett az Orbán-kormány médiatörvénye ellen. A szervezők fehér transzparenseket emeltek a magasba, utalva az újságok üres címlapjaira.

A civil csoport felszólalói közösen olvasták fel beszédüket, meg-megszakítva azzal, hogy befogták egymás száját beszéd közben. A felszólalók elmondták, hogy kötelességük kiállni a demokrácia és a jogállam mellett, amikor a hatalom a jogállami kereteket erőszakkal bontja le. Úgy vélik, az Orbán-kormány terve az, hogy azonos véleményszolgáltatóként kezelje a teljes magyar sajtót, s ez elfogadhatatlan. „Felnőtt emberek vagyunk!”, mondta az egyik felszólaló, amire megérkezett a tömegből az első „Viktor, takarodj!” kiáltás is – az egymás száját befogó jelenetet pedig a tömeg „el a kezekkel!” kiáltással kommentálta. A szónokok felhívták a figyelmet, hogy a médiaszabályozásban szereplő „közerkölcs” és „emberi méltóság” olyan gumiszabályok, amelyek bármilyen tartalommal megtölthetők. Ha pedig ezek megsértése miatt bírságot szabhat ki a hatóság, úgy az – épp a fogalmak pontos kibontásának hiányában – önkényre adhat lehetőséget. „Ez a törvény csak fenyeget és sérti a sajtószabadságot!” – fogalmazott egyikük.

A demonstrálók felidézték Belénessy Csaba új MTI-vezér egyik – a jelenlegi kormányzat felé való lojalitásról szóló –nyilatkozatát is, amelyben azt mondta: „Az nem megy, hogy elfogadjuk a tisztséget, majd szembeszegülünk a megbízóval!” A demonstráló egyetemisták szerint olyan rendszert kell kiépíteni, amely a lehető legnagyobb távolságot tartja a pártpolitikától, hiszen csak egy „kiegyensúlyzott média tud kellő ellensúlyt jelenteni a hatalommal szemben”. A felszólalók egyike a Kádár-korszakból ismert gyakorlathoz hasonlította a mostani médiatörvényt, hozzátéve: ha ezt az uniós belépésünk előtt hozták volna meg, bizonyosan nem nyerünk felvételt az európai közösségbe.

A Szabadság téren
A Szabadság téren
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.