A papírgátak nem védenek a Sajó-völgyben

„Papíron” már létezik a Sajó-völgyi településeket a rendkívüli árvizektől az eddiginél jobban megvédő, záportározókkal és szükségtározókkal kiegészített gátrendszer. A veszélyeztetett településeken élők türelmetlenek, s azt mondják: hiába a szép tervek, a nem létező gátak a tavaszi olvadáskor nem védik meg őket az áradástól.

Az Edelényt védő, a Bódvamellett kiépített másfél kilométeres depónián, azaz nem szabvány szerinti gáton jelenleg is van egy olyan húszméteres szakasz, amelyet csak homokzsákok védenek.

– Itt szakadt át a gát, aztán valahogy betömködték a lyukat, utána meg elfelejtették rendesen megcsinálni – magyarázzák a helyiek, akik máig el nem múló félelemmel idézik fel az idei nyári pusztító áradást, amikor június 4-én hajnalban a víz áttörte a védvonalat, s rövid időn belül egy méter magas víztömeg zúdult a part menti utcákra. Száznyolcvan családot, ötszázötven embert kellett azonnal kitelepíteni, huszonnégy ház lakhatatlanná vált, többtucatnyi megsérült.

A károsultak azóta új otthonba költöztek: a legtöbben a településen vásároltak másik ingatlant. A gátak viszont az áradás után fél évvel is megtépázva, meggyengülve állnak. A szocialisták edelényi szervezetének elnöke, Komjáthi Imre nemrég nyílt levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy ígérgetés helyett intézkedjen, és a lehető legkorábban kezdődjön meg a gátak helyreállítása. (Mint ismeretes, néhány hete a felsőzsolcaiak is a kormányfőtől kértek segítséget petíciójukban a várost védő körgát kiépítéséhez. – A szerk.) Az edelényi MSZP-elnök szavai szerint a miniszterelnök az idén júniusban Edelényben, a Bódva rogyadozó gátjai mellett azonnali feladatként beszélt a megerősítés fontosságáról.

– Az elmúlt hónapokban türelemmel vártunk, de azt tapasztaltuk, hogy az ígéretek ellenére a gátakhoz hozzá sem nyúltak. Edelény lakói védtelennek érzik magukat a Bódvával szemben, és félelemmel telve várják az újabb áradást, mert a tavaszi árvízhez hasonlót a meggyengült gátak nem fognak elbírni – fogalmazott a helyi szocialista elnök.

Molnár Oszkár, Edelény korábbi fideszes, majd az idei önkormányzati választásokon függetlenként újraválasztott polgármestere szerint van okuk a türelmetlenségre, s nem csak a gátak állapotával kapcsolatban. Elmondása szerint az árvízi védekezés költségeinek még csak egy részét – 120 millió forintot – kapták meg, 260 millió forinttal azonban mindeddig adósuk a Belügyminisztérium, mert néhány számla jogosságát vitatják. Edelénynek azonban hiányzik a ki nem fi zetett pénz, s folyószámlahitelt kellett nemrégiben felvenniük, hogy a település működőképességét biztosítsák.

Ami bizakodásra adhat okot, az az, hogy december közepén megszületett az a kormányhatározat, amely az edelényi töltések megerősítését, s egy itteni záportározó megépítését is tartalmazza. Molnár Oszkár mindehhez óvatosan hozzátette: több mint fél év eltelt az árvíz óta, és egy kapavágás sem történt a gátakon. Megtudtuk: az illetékes vízügyi hatóságnak közbeszerzést kellett kiírnia a gátak rendbetételére, s ez az eljárás hosszú hetekig tartott. A győztes kivitelezőt végül októberben kiválasztották, ám a munka mégsem kezdődött meg, mert a vesztes formai okokra hivatkozva megtámadta a tendert. Később pedig a hideg hátráltatta a depónia rendbetételét. Molnár Oszkár szerint két különösen sebezhető pontja van a várost védő gátnak, ahol a gátszakadást csak ideiglenesen állították helyre –ezen a szakaszon a polgármester szerint nehéz lenne megvédeni az embereket egy újabb rendkívüli árhullám idején.

A Sajó völgye árvízvédelmi biztonságát növelő, a napokban kormányhatározatba foglalt intézkedésekről Illés Zoltán környezetvédelmi és vízügyi államtitkár tudósítónknak tegnap azt mondta: az észak-magyarországi térségben ötmilliárd forintot szánnak mederkotrásra, zápor- és vésztározók megépítésére, gátak megerősítésére. A kormányhatározat külön kitér Felsőzsolcára: itt először négyszázmillió forintból megtörténik az idén júniusban rendkívüli árvizet hozó kis-Sajó mederkotrása, amit az államtitkár szavai szerint télen is el lehet végzeni. Ugyancsak ebből a pénzből lebontják a régi, az árvíz idején beomlott Sajó-hidat. Jövőre hétszázötvenmillió forintot költenek tervezési munkákra: ebben szerepel a Hídvégardóra, Bódvaszilasra, Szendrőládra és Edelénybe tervezett záportározó, a Bódvalenke, Bódvaszilas és Bódvarákó határába építendő három vésztározó, valamint a Felsőzsolcát védő körgát megépítésének előkészítése, s az ezekhez szükséges földvásárlási-kisajátítási eljárások megindítása. Illés Zoltán szavai szerint az államnak át kell vállalnia az önkormányzatoktól a vízkár-elhárítási tervek elkészítését, amelyre a kilencven érintett Sajó-völgyi település esetében önkormányzatonként hárommmilió forintot szánnak. Szintén a kormányhatározat tartalmazza közmunkások foglalkoztatását az árvízvédelemben, amely a környezetvédelmi államtitkár szerint jövőre az országban hatezer embernek jelent majd tartós munkalehetőséget.

Jó döntés a bíráktól

Jó döntést hozott a Magyar Labdarúgó-játékvezetők Testülete: tagjainak adományaiból nyolcvanezer forintot juttatott el az iszapkatasztrófa sújtotta Devecser sportklubjának, a Spartacusnak, amelynek csapata a tragédia után Ajkán játszotta mérkőzéseit. Kocsy Miklós, a devecseri szakosztály elnöke meghatottan fogadta a JT képviselőit és a velük érkezett segítséget.

Felsőzsolca tavasszal
Felsőzsolca tavasszal
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.