'Bedőlhetnek a megyék, mint egy liszteszsák'

A kormánynak jövőre nem lesz más választása, mint a megyei önkormányzatok állami finanszírozásáról szóló törvény gyökeres módosítása. El kell érni, hogy a kötelező feladatellátásokról szóló rendelkezések módosuljanak, különben az egész rendszer bedől, mint egy liszteszsák – ezt mondta Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, fideszes parlamenti képviselő.

Rácz Róbert, a Hajdú-BiharMegyei Közgyűlés elnöke annak kapcsán vetette föl a törvénymódosítást, hogy az általa vezetett megyei önkormányzatnál jövőre – mint fogalmazott –„drákói szigorúságú finanszírozási döntések várhatók”.

A 2011-ben 3,7 milliárd forint állami támogatásból gazdálkodó Hajdú-Bihar megyei önkormányzat esetében az elmúlt években összesen 4,7 milliárd forinttal csökkent az állami támogatás, s emiatt jövőre komoly költséghatékonysági intézkedéseket terveznek a nem kötelező feladatellátás területén. Sor kerülhet a megyei önkormányzat lapjának megszüntetésére, az M3-as autópályán lévő polgári pihenőpark finanszírozásának megvonására, és a megyei könyvtár nyitva tartásának korlátozására. A megyei önkormányzatok konszolidációját és a feladatok újraosztását sürgeti Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, aki egyetért Hajdú-Bihar megyei kollégájával abban is, hogy az előző kormányzat fosztotta meg jelentős bevételektől a megyei önkormányzatokat. Zalában – ahol a forráselvonások miatt körülbelül egymilliárdos a költségvetés hiánya – az elmúlt években már racionalizálták a megyei önkormányzat fenntartásában lévő intézmények, hivatalok működését, voltak nagyobb leépítések is, de így is szűkös esztendőre számítanak jövőre.

Vannak olyan megyei önkormányzatok, amelyeknek az általuk fönntartott megyei kórház finanszírozása okoz súlyos anyagi terhet. Közismert az egri Markhot Ferenc Kórház ügye: az intézményt néhány hónapon keresztül üzemeltető HospInvest tartozásai miatt a fenntartó Heves megyei önkormányzat ellen számos per van folyamatban – ezeken a megye összességében mintegy 1,3 milliárd forintot veszíthet. Nehezíti a helyzetet, hogy rendkívül nagy a megye hitelállománya, így az önkormányzat folyamatos likviditási gondokkal szembesül. A jövőt firtató kérdésünkre Szabó Róbert, az önkormányzat alelnöke úgy fogalmazott: „Gyakorlatilag újjászervezzük Heves megyét, az önkormányzati hivatalt és a megyei fenntartású intézményeket. Tudjuk, hogy ez konfliktusokkal jár majd, de a feladatot vállalnunk kell”.

A megyei kórház tehertételt jelent a fenntartó számára Baranyában is. Horváth Zoltántól, a megyei közgyűlés alelnökétől megtudtuk: Baranya tartozása hatmilliárd forint, aminek kétharmadát a megyei kórház „termelte”, míg a fennmaradó kétmilliárdos hitel a megye fejlesztéseiből ered. Az önkormányzat azt tervezi, hogy egyes intézményei gazdálkodását központosítja, s ettől jövőre 680 millió forintos megtakarítást remél. Megszorítások várhatók 2011-ben a Csongrád megyei önkormányzatnál is, ahol a költségvetési koncepció ugyancsak a működési kiadások jelentős visszafogásával számol. Mivel az éves büdzsé 65 százaléka a személyi kiadásokra megy el, felülvizsgálják a feladatellátáshoz feltétlenül szükséges dolgozói létszámot, feladatokat vonnak össze, és folytatják az ingatlaneladásokat. A megyei önkormányzat illetékesétől kapott koncepcióból kiderül: az idei évre beállított 1,36 milliárd forintnyi költségvetési hiánynak jövőre egymilliárd forint alatt kell maradnia.

Míg a megyei önkormányzatok többsége legszívesebben szabadulna az intézményeitől, Jász-Nagykun-Szolnok megyében – kényszerű módon – éppen ellentétes folyamat kezdődik. Kovács Sándor elnök elmondta: számos települési önkormányzat a megyének adná át szakiskolái, szociális intézményei működtetését, mert már nem tudják fi nanszírozni azok fenntartását. A települések adósságokkal küszködnek, s további hiteleket már képtelenek fölvenni, így az elnök szerint a következő esztendőben sem lesz jobb és könnyebb a helyzet, mint 2010-ben. Ezért a megyei önkormányzat takarékossági okokból jövőre főként az energiafelhasználás korszerűsítésére és szociális intézményei átalakítására összpontosít maj

A szigorú takarékossági intézkedések miatt ideiglenesen bezár a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat fenntartásában működő Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ Debrecenben. Az intézmény 2011. január 3-tól január 24-ig nem nyit ki, hogy ez idő alatt spóroljanak a rezsiköltséggel. Az intézkedés felháborodást váltott ki a könyvtárlátogatók körében, akik nem értenek egyet a drasztikus intézkedéssel.

A Hajdú-Bihar megyei könyvtár nyitva tartását jövőre korlátozhatják
A Hajdú-Bihar megyei könyvtár nyitva tartását jövőre korlátozhatják
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.