Szenzációs felfedezések Tapolcán

Magyarország eddig ismert legnagyobb barlangi tavait fedezték fel a közelmúltban Tapolca alatt a helyi barlangkutató csoport tagjai.

Szilaj Rezsőtől, a barlangászok vezetőjétől megtudtuk: a Berger Károly-barlangtól indulva 2002 óta kutatták, térképezték fel a járatokat, eközben kitisztították a törmelékekkel eltömődött folyosókat, míg végül két hatalmas, egymástól tíz méterre lévő barlangra bukkantak.

A kisebb barlangban egy 23 méter, a nagyobban pedig egy 25 méter átmérőjű tavat találtak, mindkettő rekordnak számít Magyarországon, jóval nagyobbak a Tapolcán az elmúlt század elején felfedezett, jól ismert tavasbarlangnál, valamint a három évtizede feltárt kórházi barlangnál is. A tavak vize 21 fokos, a cseppkövekkel teli barlang levegőjének páratartalma száz százalékos.

A cseppkövekkel teli barlang turistacsalogató látványossággá válhat
A cseppkövekkel teli barlang turistacsalogató látványossággá válhat

Szilaj Rezső kérdésünkre válaszolva elmondta: a kisebb tó a Barlangfürdő, a nagyobbik a Nyugalom-tava elnevezést kapta a felfedezőktől. Az eddigi kutatások azt mutatták, hogy a két tó nincs közvetlen összeköttetésben a turisták által látogatható tapolcai barlangokkal. Azt egyelőre nem tudni, mikor lehet megnyitni a feltárt részeket a nagyközönség előtt.

Egyelőre a szintén csak a barlangászok számára látogatható Berger Károly-barlangból négykézláb mászva lehet megközelíteni a tavakat, amelyek 18–20 méter mélyen helyezkednek el a lakóházak alatt. Ahhoz, hogy turistacsalogató látványossággá váljanak, jelentős fejlesztések szükségesek: ki kell alakítani egy új lejáratot, szélesíteni kell a folyosókat, és ki kell építeni a világítást is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.