Orbán Navracsiccsal szemben Rogán mellé áll

A miniszterelnök – a kormány döntésével és igazságügy-miniszterének, Navracsics Tibornak az álláspontjával szemben – megszavazza a parlamentben Rogán Antal alkotmánymódosító javaslatát, ha a Fidesz-frakció hétfőn amellett dönt. Forrásaink szerint ez a valószínű forgatókönyv.

Az Országgyűlés hétfőn teljes egyetértésben, 356 nem szavazattal utasította el a kulturális bizottságnak azt a médiaszolgáltatásokról szóló törvényhez benyújtott módosító indítványát, amely a jogalkotási törvényben rögzítette volna: az NMHH elnöke jogosult rendelet kibocsátására. Vagyis a Fidesz és a KDNP képviselői is megszavazták, hogy Szalai Annamáriának ne legyen rendeletalkotási joga. A döntés a kormány és az igazságügyi tárca álláspontját tükrözi, enyhén szólva mégis „pikáns”. Pár órával e határozat után ugyanis a T. Ház elkezdte Rogán Antal egy alkotmánymódosító javaslatának az általános vitáját. És a javaslat arról szól: a médiahatóság elnökének, azaz Szalai Annamáriának legyen rendeletalkotási joga a díjszabások terén. Vagyis: ugyanazt az indítványt, amit ekkor kezdtek tárgyalni, pár órával korábban leszavazták.

Rogán Antal javaslatát nem támogatja Navracsics Tibor
Rogán Antal javaslatát nem támogatja Navracsics Tibor

Az előzmények is meglehetősen furcsák voltak aznap. Miként arról a Népszabadság beszámolt, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes a Fidesz-frakció hétfői ülésén élesen támadta Rogán Antalt, mert a tárca megkerülésével adta be a T. Háznak javaslatát. Erre Lázár János frakcióvezető szavazásra bocsátotta a kérdést, és három képviselő kivételével kiálltak a Rogán-javaslat parlamenti tárgyalása mellett. Szintén aznap az alkotmányügyi bizottság ülésén viszont épphogy „átcsúszott” az indítvány (a KDNP-sek nem támogatták), mert a kormányt képviselő Répássy Róbert ellene érvelt.

Az igazságügyi államtitkár később lapunknak is azt mondta: már két ízben felvetődött a kérdés korábban, és akkor is az volt a kormányálláspont, hogy nincs szükség erre, mert nincs olyan szabályozási kérdés, amelyet más jogalkotó magasabb szinten ne tudna szabályozni. Vagyis felesleges, hogy Szalai Annamáriának rendeletalkotási joga legyen. Rogán Antal erre úgy reagált: ha a rendeletalkotási jog a kormánynál van, akkor a befolyásolás is megvan „ebben az értelemben”. Ráadásul a médiahatóság elnökének a rendeletalkotási joga nem a médiáról szólna, hanem a díjak szabályozásáról – emelte ki a politikus.

Mindenesetre a plénum hétfőn – a fideszes és a KDNP-képviselők voksaival – mégis napirendre vette az alkotmánymódosítást, és aznap este el is kezdte tárgyalni.

Ennek ellenére Navracsics Tibor már hétfőn megelőlegezte, hogy a kormány várhatóan nem támogatja Rogán Antal alkotmánymódosítási javaslatát a rendeletalkotási jogról. „Abban állapodtunk meg, és Szalai Annamáriával is megegyeztem ebben az ügyben, hogy az új alkotmány szövegében lehet kialakítani azt az alkotmányjogi környezetet, amely lehetővé teszi ezt is”, mondta Navracsics Tibor akkor. És szerdán a kormány valóban megtárgyalta a kérdést, és úgy döntött, nem támogatja Rogán Antal említett indítványát – ezt akkor Nagy Anna kormányszóvivő tudatta. Erre Rogán Antal viszont úgy nyilatkozott, hogy a kormány döntéséről még nem tájékoztatták. Hozzátette: tekintettel arra, hogy a Fidesz-frakció hétfőn a benyújtást támogatta, mindaddig, amíg a képviselőcsoport másként nem dönt, fenntartja indítványát.

A tegnapi a parlamenti frakciók vezetőit tömörítő házbizottság ülésén Rétvári Bence, az igazságügyi tárca államtitkára közölte: hétfőtől már rendkívüli parlamenti ülésszak van, és a kormány nem kérte, hogy a Rogán-indítvány szerepeljen a Ház karácsony előtt lezáruló ülésszakának a napirendjén. Az államtitkár munkatársunknak megerősítette: az új alkotmány megalkotásakor kellene a médiahatóság elnökének a rendeletalkotási jogáról tárgyalni. Hiszen akkor dől el, hogy a koncentrált vagy a szétterített törvényalkotás mellett teszik-e le a voksukat.

Mégis elképzelhető, hogy az Országgyűlés hétfőn folytatja a Rogán-javaslat tárgyalását, sőt az alkotmánymódosításról akár zárószavazás is lehet – ehhez csak az kell, hogy hétfő reggel a Fidesz–KDNP frakciószövetség ismét döntsön erről. Krakkó Ákos, a Fidesz-frakció sajtófőnöke tegnap kérdésünkre megerősítette: a nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportja hétfőn foglal állást a kérdésben, a frakció döntése pedig kötelező lesz a képviselők számára. (Nyilván azért is, mert az alkotmánymódosításhoz kétharmados többségre van szükség.)

Tegnap az is kiderült: Orbán Viktor miniszterelnök is szembemegy miniszterével, Navracsics Tiborral, sőt a kormánydöntést is „megkerüli”. Szijjártó Péter szóvivő ugyanis közölte: „a miniszterelnök tiszteletben tartja a frakció döntését, és annak megfelelően fog szavazni hétfőn az Országgyűlésben”. Fideszes források munkatársunknak azt mondták: ezek után nem lehet kérdéses, hogy meglesz a frakciódöntés hétfőn, és Rogán Antal szóban forgó javaslatát – ha idén esetleg már nem is – jövőre mindenképpen napirendre veszik, és meg is szavazzák. (A házszabály szerint 78 képviselő aláírásával lehet kérni, hogy egy javaslat a T. Ház napirendjére kerüljön a rendkívüli ülészszak alatt, de erről a plénumnak is szavaznia kell.) Így Szalai Annamáriának 2011. január 2-tól lesz a díjszabások, frekvenciák terén rendeletalkotási jogosítványa. Ugyanezen források azt is valószínűsítették: Orbán Viktor „nem tudja megbocsátani Navracsicsnak, hogy krízishelyzetben, a 98 százalékos különadó alkotmánybírósági megsemmisítése után nem képviselte teljes mellszélességgel a miniszterelnök által elvárt álláspontot”.

Az MSZP politikai színjátéknak tartja, hogy Orbán Viktor és kormánya nem támogatja a Rogán Antal által javasolt alkotmánymódosítást, amely a párt szerint több cikluson át biztosíthatja a Fidesz média és hírközlés feletti „totális felügyeletét”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.