A kormány számára vállalhatatlan a nemzeti drogstratégia

A Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság tegnapi ülésén bejelentették, hogy a tavaly nyolc évre elfogadott nemzeti drogstratégiát a kormány vállalhatatlannak tartja és megszünteti. Portörő Péter nemzeti drogkoordinátort és három munkatársát néhány napja már felmentették.

Lényegében lefejezik a magyar drogkoordinációt – állítja Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa, a kormány drogügyi tanácsadó szerve, a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság civil delegáltja. Elmondása szerint a bizottság tegnapi ülésén Téglásy Kristóf, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium ifjúságügyi főosztályának vezetője bejelentette: a tavaly elfogadott nemzeti drogstratégiát vállalhatatlannak tartják, megszüntetik. 2011 második felére új stratégia készül, mert a kormány „a rosszul értelmezett szabadságjogokkal szemben az élet védelmére helyezi a hangsúlyt”. Elmondta azt is, hogy Portörő Pétert, a nemzeti drogkoordinátort és három munkatársát néhány napja létszámgazdálkodási okokra hivatkozva felmentették.

A civilek információi szerint valószínűleg Felvinczi Katalint, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgatóját is felmentik. – Csak azt nem tudjuk, kik kerülhetnek a helyükre, hiszen nemigen vannak olyan szakemberek, akiknek van kellő tapasztalatuk, és képesek megfelelő színvonalon elvégezni az uniós elnökséggel járó feladatokat – mondja Sárosi Péter, aki közölte: a bizottság három jelen lévő civil delegáltja a negyedik, távol lévő delegált támogatásával kivonult az ülésről.

„Elfogadhatatlan, hogy a kormány a bizottság és a szakmai szervezetek kizárásával hoz ilyen horderejű döntéseket, és azokat ultimátumszerűen közli. (...) Elfogadhatatlan az is, hogy a kormány ideológiai okokból szakít a nemzeti drogstratégiával, amelyet gondosan előkészített szakmai és társadalmi egyeztetési folyamat eredményeként hagyott jóvá a parlament”, írják közleményükben.

A 2010 és 2018 közötti időszakra szóló nemzeti drogstratégiát az Országgyűlés tavaly decemberben 198 igen, 146 nem szavazat és négy tartózkodás mellett fogadta el. A stratégiát a főbb szakmai szervezetek, aMagyar Addiktológiai Társaság és az Addiktológiai Szakmai Kollégium is támogatta.

Sárosi Péter úgy tudja, hogy a kabinet elsősorban azt tartja a stratégia hibájának, hogy túl kevés figyelmet fordít a megelőzésre. Szerinte ez nem igaz, hiszen a program nagy része a prevencióról szól. Ami a Btk. esetleges szigorítását illeti, erről a civilek semmi konkrétumot nem tudnak, de Sárosi Péter szerint „benne van a pakliban”.

– Régóta mondogatják, hogy a terjesztők fogyasztónak álcázva kerülik el a büntetést, de tapasztalataink szerint ez nem így van. Épp ellenkezőleg, a rossz szabályozás miatt a fogyasztókat fenyegeti börtönbüntetés, előfordul ugyanis, hogy összeadják mindazt a drogmennyiséget, amelynek fogyasztását az elkövető bevallja, és az összegzett mennyiség alapján indítanak eljárást ellene, hangsúlyozza.

A civilek szerint az is felháborító, hogy miközben a kormány a jövő évi költségvetésben reálértéken felére csökkentette a kábítószerügyre szánt pénzügyi forrásokat, képviselője az emberi élet megőrzésének fontosságát hangoztatja. Az ügyben kerestük a Nemzeti Erőforrás Minisztériumát, de lapzártánkig nem reagáltak.

A bírálók szerint a stratégia túl kevés figyelmet fordít a megelőzésre
A bírálók szerint a stratégia túl kevés figyelmet fordít a megelőzésre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.