Marad az abortusz ára

Kevesebb abortuszhoz kevesebb közpénzre van szükség – ezzel magyarázta a Népszabadságnak a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkársága, hogy miért csak alig harmadnyi összeg szerepel az ilyen műtétekre a jövő évi költségvetésben.

Néhány napja az Origo című hírportál számolt be arról, hogy a kormányzat drasztikusan csökkentette a terhességmegszakításra szánt közpénzt, és az idei 1,6 milliárdnak alig harmadát, mindössze 500 millió forintot biztosítana jövőre erre a célra az állam. Mindebből azonban nem áremelés következik, csupán a műtétek számához igazították a finanszírozást – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakállamtitkársága.

Sőt –szerintük – ez az összeg nem kevés, mert Magyarországon a második leggyakrabban végzett műtét az abortusz. Bizakodásra ad azonban okot, hogy 2009-ben önköltséges módon csaknem 36 ezer abortuszt végeztek, és 2010-ben ez a szám tovább csökkent, mert idén eddig 33 ezer abortusz történt.

A magzati védelemről szóló törvény alapján az orvosi indokból végzett terhességmegszakítás költségét az E-Alap finanszírozza, egyéb esetben a kérelmezőnek kell kifizetnie a műtétet. Ennek díja: jelenleg 28 920 forint, és ez az összeg a kormányzati tervek szerint jövőre sem változik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.